Considerat condimentul-medicament, ardeiul iute conţine o mare cantitate de vitamine, dar şi capsaicină, o substanţă care are proprietatea de a reduce durerile şi inflamaţiile. În plus, îmbunătăţeşte circulaţia, favorizează digestia, alungă răceala şi dă o stare de bună dispoziţie. Consumat proaspăt, ardeiul iute e cel mai bun digestiv şi un antioxidant foarte puternic, datorită capsaicinei, substanţa care-i dă gustul iute, protejând organismul împotriva cancerului şi a comoţiilor. Specialiştii în tratamente naturiste recomandă consumul unui ardei iute pe zi, cu sau fără seminţe, şi pentru scăderea nivelului colesterolului, îmbunătăţirea circulaţiei, întărirea inimii, a arterelor şi a nervilor. Mai mult, ardeiul proaspăt te scapă de răceală şi îţi dă o stare de bună dispoziţie. Datorită mirosului puternic, ardeiul iute poate decongestiona sinusurile. Pentru aceasta trebuie doar să-l tai în două şi să inspiri aroma cu fiecare nară în parte. Pudra de ardei iute uscat are proprietăţi vindecătoare şi dezinfectante. Se aplică în strat subţire pe zona afectată. Mai mult, dacă vrei să atenuezi durerile de gât şi suporţi gustul iute, fă gargară cu apă în care ai pus în prealabil pudră de ardei. Tinctura de ardei iute îi poate ajuta pe alcoolici să capete aversiune faţă de băutură, în câteva săptămâni. Pentru prepararea ei se toacă trei ardei iuţi şi se lasă la macerat două săptămâni în 100 ml de alcool. Se filtrează şi se pun cel mult 10 picături într-un litru din băutura preferată a alcoolicului. Tot sub formă de tinctură, ardeiul poate fi utilizat pentru masarea zonelor cu celulită sau pentru frecţionarea extremităţilor reci.
Sursa: www.*************