- EUR
- 5,0848

-
Mii de litri de apă plată, distribuiţi familiilor cu fântâni infestate
Acţiunea este menită să ducă la scăderea cazurilor de Blue Baby Syndrome din cele patru localităţi, cauzate de poluarea apei din fântâni. Clubul Soroptimist din Slatina, sprijinit financiar de surorile din localităţile norvegiene Arendal şi Grimstad, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt,* au descoperit în toamna anului trecut că fântânile din aceste comune sunt poluate în proporţie de 100%.
*
„Bazându-ne pe statistici am ales patru comune în care locuiesc cele mai multe familii sărace cu copii sub doi ani din judeţ. Am descoperit că fântânile erau infestate aproape în proporţie de 100% cu streptococi fecali, coliformi fecali şi totali. După ce în octombrie 2010 am distribuit prima tranşă de apă potabilă familiilor din aceste localităţi, în cursul lunii aprilie a acestui an am mai oferit, cu ajutorul cluburilor Soroptimist din Norvegia, alte bidoane cu apă plată”,a explicat Victoria Ciucu, preşedinte al Clubului Soroptimist Slatina.
100 de litri de apă plată pe familie
În campania precedentă, soroptimistele au împărţit câte 24 de bidoane de cinci litri fiecărei familii cu copii sub doi ani din Schitu, Izvoarele, Mărunţei şi Crâmpoia care beneficiază de ajutor social. De data aceasta, familiile sărace au primit cu 20 de litri mai puţin.
*
„Noi nu putem să continuăm prea mult timp acţiunea de distribuire a apei potabile, pentru că implică sume uriaşe. Am discutat cu autorităţile locale pentru a-i încuraja să iniţieze proiecte pe fonduri europene pentru alimentarea cu apă şi canalizare. Ţinta noastră este atenţionarea acestora, primarii din aceste comune trebuie să înţeleagă că populaţia este expusă la boli majore, chiar cancer, din cauza poluării apei potabile, cu şapte până la cincisprezece ori peste limitele normale”, mai spune Ciucu.
Blue Baby Syndrome, întâlnit mai ales în zonele rurale
Sindromul afectează în mare parte copiii mici şi se manifestă prin incapacitatea sângelui de a transporta oxigen suficient către celule şi ţesuturi. În general, acesta apare în mediul rural, unde sunt folosiţi nitraţi în agricultură, dar şi din cauza gunoaielor nedepozitate corespunzător sau, în cazul comunelor oltene, chiar a WC-urilor. Pielea copiilor care au acest sindrom capătă o tentă albăstruie. Simptomele seamănă de multe ori cu cele din cazul unor infecţii, precum diaree, stare de vomă sau insuficienţă respiratorie. Nedepistat la timp, sindromul blue baby poate duce la deces. Dacă apa potabilă este contaminată, fierberea acesteia nu va reduce nivelul de nitraţi, singura soluţie fiind folosirea apei din zone curate sau a apei îmbuteliate.
Sursa: gazetanoua.ro