Tichetele de vacanţă introduse de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) în 2009 merg încet spre o moarte sigură. Dacă în urmă cu doi ani păreau atractive şi mulţi le vedeau cu ochi buni, în prezent în Olt există foarte puţine companii care folosesc această alternativă pentru primele de vacanţă. De vină este în primul rând criza, spun angajatorii, pentru a putea acorda astfel de tichete fiind obligatoriu ca o firmă să fi realizat profit sau venit în anul fiscal anterior celui pentru care se acordă tichete. Un alt motiv pentru numărul redus al celor care apelează la acest mod de recompensare a salariaţilor este lipsa de informare. Astfel, foarte puţini angajatori ştiu că sumele corespunzătoare tichetelor de vacanţă* acordate sunt deductibile integral pentru acesta la calculul impozitului pe profit, în limita a şase salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, pentru fiecare angajat, pe an calendaristic.


Cu toate acestea, numărul agenţiilor de turism oltene care oferă posibilitatea de a achiziţiona o excursie cu tichete rămâne în continuare ridicat.

*

„Am început să primim tichete de vacanţă încă de când au fost introduse. Nu pot să spun că au fost mulţi clienţi care au apelat la noi cu acestă modalitate de plată. Anul acesta, odată cu tăierile salariale din sectorul bugetar şi cu tăierea primelor a scăzut şi mai mult numărul beneficiarilor. Din câte ştiu, doar Pirelli şi Cord mai acordă angajaţilor aceste tichete”, explică patronul unei agenţii de turism din Slatina.

Tichetul de vacanţă: 4.020 lei/an/salariat

Începând cu 1 ianuarie 2011, valoarea maximă deductibilă a tichetelor de vacanţă s-a majorat, un angajat putând primi într-un an bonuri în valoare de 4.020 lei. Tichetele de vacanţă pot fi utilizate pentru vacanţe în România, cu acestea putând fi achiziţionate pachete turistice în unităţi turistice autorizate de MDRT prin agenţii de turism sau direct la: hoteluri, pensiuni turistice şi agroturistice, structuri de primire cu funcţiuni de cazare pe nave fluviale şi maritime, cabane turistice, campinguri, sate de vacanţă, popasuri turistice, căsuţe tip camping sau unităţi de tratament balnear.


„Având în vedere faptul că tichetele de vacanţă se folosesc pentru achiziţionarea de servicii turistice doar pe teritoriul României, acestea reprezintă o ocazie pentru beneficiari de a se bucura sau de a descoperi tradiţiile, frumuseţea şi bogăţia ţării noastre. De asemenea, sunt o şansă pentru turismul românesc să se dezvolte. Pachetele turistice achiziţionate includ: cazare, masă, transport, agrement şi tratament balnear”,
mai spune un alt reprezentant al unei agenţii de turism din Slatina.

*

Tichetele de vacanţă au valori nominale de 10, 20, 30, 40, 50 lei şi au termen de valabilitate de un an de la data emiterii.Sursa: gazetanoua.ro