Comisia de Dialog Social s-a constituit la nivelul prefecturilor prin hotărâre de Guvern şi are următoarea componenţă: prefect, reprezentanţi ai acestuia şi ai instituţiilor deconcentrate; preşedintele Consiliului Judeţean; reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor reprezentative la nivel naţional. Activitatea comisiilor de dialog social are caracter consultativ şi vizează, în principal: asigurarea unor relaţii de parteneriat social între administraţie, patronat şi sindicate, care să permită o informare reciprocă permanentă asupra problemelor acestora; consultarea partenerilor sociali asupra iniţiativelor legislative sau de altă natură, cu caracter economico-social şi privind măsurile ce se întreprind pe linia restructurării regiilor autonome de sub autoritatea ministerelor, a consiliilor judeţene, consiliilor locale, precum şi a societăţilor comerciale din sectorul respectiv de activitate, în corelare cu măsurile de reconversie a forţei de muncă; alte probleme din sfera de activitate a ministerului respectiv sau din judeţe, asupra cărora partenerii sociali convin să discute.
La sfârşitul anului trecut, sindicaliştii au hotărât să nu mai participe la aceste întruniri, în semn de protest faţă de ignorarea de către Guvernul Boc a solicitărilor acestora.

*

„Decizia de a nu participa la aceste şedinţe a fost luată la nivel naţional, având în vedere tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă în dialogul social, începând de la Consiliul Economic şi Social. Avizele care au fost date de către CES n-au fost luate în calcul atunci când s-au făcut modificări în special la legislaţia muncii şi am constatat ineficienţa dialogului social atât la nivel central, de guvern, cât şi la nivel de ministere şi prefecturi. Niciodată punctul de vedere al organizaţiilor sindicale nu a fost luat în considerare. Din câte îmi amintesc eu, decizia de a nu mai participa la aceste întâlniri a fost pe perioada cât prim-ministru este domnul Emil Boc. Dacă se va schimba premierul şi dacă vom constata că noul prim-ministru este un om serios şi va ţine cont de instituţia dialogului social, vom participa. Nu contează de cine este numit”, ne-a declarat Mugurel Naie, preşedintele BNS Olt, membru în Comisia de Dialog Social.


De cinci luni, şedinţele convocate nu au mai avut loc prin absenţa sindicaliştilor. Mimarea dialogului social este dovedită şi de absenţa de pe site-ul Prefecturii Olt a oricăror precizări despre această comisie şi componenţa ei nominală, singurele informaţii fiind furnizate sub forma unui comunicat de presă despre subiectele puse în discuţie, fără ca acestea să producă vreun efect.Sursa: gazetanoua.ro