Interlopul Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, care a stârnit un interes al mass-media pentru câteva săptămâni după ce şi-a înjunghiat unul dintre nepoţi, deţine mai multe clădiri monument istoric din Centrul vechi al Slatinei. Informaţia a fost confirmată şi de Minel Prina, administratorul public al Slatinei, dar şi de viceprimarul Ana Anghel.

*

„Bercea deţine mai multe clădiri în Centrul istoric al Slatinei. Sunt adevărate informaţiile, dar nu le deţine pe toate în nici un caz, pentru că o parte sunt ale noastre”, a precizat Prina.


Oficialul din cadrul Primăriei Slatina a asigurat că proprietăţile lui Bercea din Centrul istoric nu vor pune probleme în implementarea proiectelor pe care municipalitatea le are pentru această zonă. Primăria va impune un Regulament pentru proprietarii clădirilor istorice, care prevede sancţiuni pentru cei care nu-şi întreţin imobilele.

*

„Şi el trebuie să se supună până la urmă legii şi legilor, lucru care acum îl simte pe propria piele. Eu cred că nu-şi va mai încorda muşchii cu nimeni, nu numai cu Primăria Slatina din acest punct de vedere şi va fi primul care va respecta legea”, a declarat Prina.

Arhitectura „Bercea“, pericol pentru istoria Slatinei

Bercea Mondial deţine mai multe imobile în municipiul Slatina, majoritatea construite fără autorizaţie, care au în comun acelaşi stil „arhitectonic”. Reprezentanţii primăriei spun că astfel de clădiri nu vor apărea şi în Centrul istoric.

*

„Eu zic că nu vor apărea peste noapte în Centrul istoric clădiri ca ale lui Bercea. Nu se va întâmpla aşa ceva sub nicio formă. Chiar dacă şi-a permis el, în multe zone, să încalce orice regulă, eu zic că este totuşi o lege, deşi nu ştiu ce se va întâmpla până la urmă cu el”, a declarat viceprimarul Ana Anghel.


„Să sperăm că n-o să scape aşa uşor cu toate infracţiunile pe care le-a făcut el până acum. Sperăm ca justiţia să-şi facă datoria”, a completat ea.

*

Slatina este unul dintre puţinele oraşe din ţară care încă îşi mai conservă Centrul istoric, existând nu mai puţin de 92 de imobile declarate monumente istorice. Altfel, în tot judeţul Olt există 751 de astfel de clădiri.

Legea faţadelor, aşteptată de primărie

Potrivit proiectului Legii privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, numită şi Legea faţadelor, guvernul îi va obliga pe proprietarii imobilelor vechi să-şi reabiliteze faţadele, iar cine nu se conformează va plăti scump. Proiectul legislativ, care a fost deja aprobat de Guvern, iar acum se află în Parlament, este foarte aşteptat de municipalitatea slătineană, care avea în vedere adoptarea unui proiect similar, la nivel local.

*

„Noi am lansat toamna trecută un proiect de hotărâre a Consiliului Local pe care l-am lăsat mai uşor pentru că, în momentul de faţă, Ministerul Dezvoltării Regionale a iniţiat ceva asemănător proiectului nostru. Am vrut să vedem care este forma şi într-adevăr forma este, în mare, cam ceea ce am vrut noi să facem. Având o iniţiativă legislativă, am zis să spunem puţin pas până ce această lege va intra în vigoare”, a declarat Minel Prina.

Demolarea caselor lui Bercea, blocată

Hotărârea Judecătoriei Slatina pentru demolarea casei deţinute de Sandu Anghel pe strada Piteşti a fost atacată de avocaţii interlopului la Tribunalul Olt, nefiind definitivă şi irevocabilă. Reprezentanţii primăriei spun că se aşteptau la această reacţie, având experienţa altor procese cu Bercea.

*

„Am vorbit cu jurista şi, în tot ceea ce a făcut el, nu există să nu facă recurs. El merge până la capăt, acesta i-a fost stilul întotdeauna. Nu ştiu pe cine are acum el în afară, dar n-a existat proces în care să nu meargă până la capăt”, a declarat Ana Anghel, viceprimarul Slatinei.


Municipalitatea vrea să demoleze imobilul construit fără autorizaţie şi cere şi plata cheltuielilor de judecată de peste 620 de milioane de lei vechi.Sursa: gazetanoua.ro