Când vom cunoaşte candidatul pentru Primăria Slatina din partea USL?
Fiecare partid a avut o procedură internă pentru desemnarea candidatului. Cei doi candidaţi, PNL şi PSD-PC, vor intra într-un nou sondaj, undeva în luna iunie şi, în funcţie de rezultate, urmează o nouă etapă de negociere, de data aceasta la Bucureşti, pentru că trebuie să existe o paritate la nivel naţional, 20 de candidaţi PNL, 20, PSD-PC. Acum este o perioadă de compeţie internă, spus între ghilimele.

Cine este Sorin Brătoi?
Sunt absolvent al UMF Craiova, specializarea medicină generală. Am terminat Facultatea de Medicină în 1997. Fac un master în management sanitar, la Sibiu, pe care îl voi tremina anul acesta, în iunie. Sunt doctor în ştiinţe medicale, mi-am dat doctoratul în medicină în ianuarie 2011, specializarea psihiatrie. Am lucrat, între 1999 - 1 ianuarie 2001, la o companie multinaţională Richter Gedeon România, întâi ca reprezentant medical, apoi ca manager zonal pentru Oltenia, pe divizia de contraceptive. De la 1 ianuarie 2002 lucrez la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci. Şi din octombrie 2010 sunt director medical în cadrul acestui spital. Anul acesta împlinesc 38 de ani.

De ce un tânăr medic a ales să intre în politică?
Pot spune că este o chestiune de familie. Mama (medicul ORL Eufrosina Brătoi – n. red.) a fost membră a Partidului Naţional Ţărănesc, a fost consilier local din partea acestei formaţiuni politice şi a candidat pentru Senat în alegerile din 1996. I-au lipsit 100 de voturi la redistribuire pentru a intra în Senat. Tata (medicul psihiatru Ion Brătoi) a fost membru fondator al Partidului Conservator. Era firesc să am şi eu microbul acesta numit politică.
De ce PNL?
Sunt de formaţie liberală. Şi meseria mea este de aceeaşi natură. Întotdeauna am fost pentru competiţia liberă şi pentru încurajarea liberei concurenţe. Sigur, în egală măsură, şi cu sprijinirea politicilor sociale. Ceea ce se întâmplă în ziua de astăzi este genocid, nu are de-a face nici cu liberalismul, nici cu politicile sociale.

Deşi sunteţi tânăr, aţi avut parte de foarte multe istorii personale. Credeţi că adversarii politici se vor folosi de ele în campania electorală, asta în situaţia în care veţi fi candidatul USL pentru Primăria Slatina?
Sunt convins de asta. Dar toate ţin de viaţa mea particulară, aşa că nu este niciun fel de problemă. Sunt pregătit şi îi aştept. Nu cred că aceste aspecte sunt importante într-o campanie electorală. Eu nu am fost implicat în viaţa publică, nu am deţinut funcţii publice, nu am făcut afaceri cu statul, nu am probleme de genul acesta.

Aţi făcut vreodată afaceri cu Bercea Mondial?
Am avut o singură întâlnire cu această persoană, şi aceea de natură profesională. Acum câţiva ani a venit să solicite o adeverinţă medicală de Spitalul Schitu. Într-adevăr fusese internat acolo cu 20 de ani în urmă, când eu eram copil. I-am dat-o şi cu asta basta. Am auzit tot felul de discuţii, că am luat de la el, că am făcut, am dres. Mi s-a transmis că mi se pregăteşte un dosar cu Bercea, aştept să-l văd şi eu. Nu am făcut afaceri cu Bercea Mondial. Cred că i se dă mult prea multă importanţă, fiecare răspunde pentru ceea ce face.

Dacă mâine ar fi alegeri, de ce slătinenii l-ar vota pe Sorin Brătoi?
Pentru că la ora actuală Slatina, în opinia mea, este un oraş distrus. Chiar dacă la prima vedere pare frumos aranjat, sub această faţadă sunt carii adânci. Eu văd acest oraş ca pe o femeie cu faţa plină de coşuri, dar are un strat de fond de ten de o jumătate de metru. Toate aceste aşa-zise înfrumuseţări ascund afaceri şi încrengături de firme şi comisioane de ordin grotesc. Tot ce spun poate fi demonstrat cu documente. Sunt documente pe care le-am văzut, nu vorbe în vânt. Spaţiile acestea verzi, de care unii oameni sunt încântaţi. Este frumos, sunt panseluţe, gazonul este tuns. Eu vă spun că, lunar, primăria plăteşte pentru întreţinerea spaţiilor verzi undeva la zece miliarde. Contractul este în valoare de 200 milioane euro pentru 30 de ani, cred că este ceva exagerat. Şi dacă unei persoane, care plăteşte impozite de până în 200 lei pe an, nu-i pasă ce face primăria cu aceşti bani, mie, care plătesc impozite foarte mari, îmi pasă. Şi mă interesează ce se face cu banii aceştia. Nu-mi convine să fie aruncaţi pentru panseluţe.

Dumneavoastră veniţi cu un proiect nou pentru Slatina, împlicit pentru slătineni.
Da, Slatina Proiect Liberal. Am fost întrebat, bine, bine, facem la dreapta, Slatina Proiect Liberal, ce facem cu USL? Vreau* să se înţeleagă foarte clar că în acest moment suntem într-o competiţie colegială, internă, pentru a se desemna un candidat comun din cadrul acestei alianţe. Eu am început o campanie de promovare prin care să ne facem cunoscut programul cu care vom candida. O parte dintre punctele programului sunt de natură socială: programe sociale, locuinţe sociale, cantină socială, construirea unor creşe. Bugetul Slatinei, aşa cum este el structurat, permite investiţii cu adevărat utile pentru cetăţeni, nu ceea ce se face acum. Mi s-a întâmplat să mi se spună că reducerea taxelor şi impozitelor locale, pe care eu o propun, este populism. Dar cetăţenii Slatinei nu ştiu că noi la ora actuală plătim cele mai mari taxe şi impozite din România, pentru că Legea Administraţiei Locale permite administraţiilor locale să pună un procent între zero şi 20 la sută, peste nivelul stabilit de guvern. Primarul Darius Vâlcov a pus 20%. Ideea în care am mers pe reducerea taxelor şi impozitelor este să degrevez cetăţeanul de aceste sume care îl cocoşează, să creez facilităţi investitorilor străini, să stabilesc puncte de lucru firmelor multinaţionale pentru crearea de noi locuri de muncă. Slatina este un oraş bogat, care are un buget foarte mare, dar este risipit aiurea, nu în interesul cetăţenilor, ci în câteva buzunare portocalii prietene. Un alt lucru care mă deranjează este că tot ce s-a făcut este numai în centrul oraşului. Toţi cetăţenii trebuie să beneficieze de tratament egal.

Săptămâna viitoare organizaţi un miting de protest?
Miercuri, 4 mai, PNL Olt organizează un miting de protest împotriva politicii Partidului Democrat Liberal, la care va participa şi preşedintele Crin Antonescu. Se va pleca din Piaţa Gării - intersecţia Vâlcea - Piaţa Zahana - ACR - Fântâna Speranţei - Palatul de Justiţie.

Sursa: gazetanoua.ro