Joi, la Ministerul Mediului, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, a semnat, alături de ministrul Laszlo Borbely, contractul de finanţare privind realizarea unui sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt. Investiţia se va derula pe parcursul a maxim trei ani, valoarea necesară realizării etapelor proiectului fiind de 30 milioane euro, din care finanţare europeană nerambursabilă de peste 20 milioane euro, cinci milioane fonduri din bugetul naţional, plus cofinanţarea beneficiarului, Consiliul Judeţean Olt.

„Pentru dumneavoastră, răul abia acum începe”

În sala de şedinţe a Ministerului Mediului, joi dimineaţa, s-au semnat patru proiecte cu finanţare europeană în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu” 2007-2013, două privind realizarea unor depozite de deşeuri ecologice în judeţele Olt şi Călăraşi, unul privind decontaminarea unor situri poluate din Dâmboviţa, şi altul privind reabilitarea Grădinii Zoologice Slatina. Contractele au fost semnate de beneficiarii proiectelor, consilii judeţene şi locale, şi de ministrul Laszlo Borbely, care, în debutul întâlnirii, a prezentat situaţia la nivel naţional a fondurilor comunitare.

*

„Contractele semnate anul acesta au o valoare de 1,5 miliarde euro, în total, pe acest proiect am ajuns la 4,5 miliarde euro. Din punct de vedere al semnării contractelor stăm foarte bine, dar pentru dumneavoastră, răul abia acum începe, fiindcă stă în puterea, responsabilitatea şi capacitatea administrativă a dumneavoastră de a vă organiza pentru a duce la bun sfârşit aceste contracte foarte dificile. Pentru perioada care urmează, investiţia privind deşeurile este foarte importantă pentru judeţul dumneavoastră. După semnarea contractelor, noi vă putem da doar un sprijin, şi nimic mai mult, toate pârghiile stau în mâinile dumneavoastră, pentru implementarea proiectelor”, s-a adresat ministrul membrilor delegaţiilor din cele trei judeţe.

Autorităţile locale, vinovate pentru gradul scăzut de absorbţie a fondurilor

Potrivit ministrului de resort, autorităţile locale sunt singurele vinovate de sumele mici absorbite din fondurile comunitare puse la dispoziţie României, pe domeniul protecţiei mediului şi a sănătăţii cetăţenilor.

*

„Contractul privind sistemul integrat de deşeuri este unul foarte dificil. În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, Ministerul Mediului stă mai bine decât alte ministere, însă nu ne putem lăuda. Aici eu aş putea să spun că responsabilitatea este a autorităţilor locale, noi doar ajutăm, am şi angajat o persoană suplimentară care vă va ajuta în pregătire, dar, cu toate acestea, nu am reuşit să absorbim aceşti bani. Pe baza experienţei, anul trecut, am mai modificat relaţia dintre minister şi autorităţi locale, în sensul că nu mai dăm prefinanţare decât 15%, iar dacă nu se cheltuiesc banii, îi putem lua. Până acum, prefinanţarea era de 30%, iar banii stăteau ani întregi necheltuiţi, pentru că, din varii motive, nu reuşeau să liciteze. La a doua licitaţie, am schimbat ordonanţa privind achiziţiile publice, pentru a oferi mai multă răspundere comisiilor de licitaţie. Apoi, comisia pentru analizarea contestaţiilor care vă permite, după decizia CNSC, să încheiaţi contractul şi să nu aşteptaţi până la soluţionarea în instanţă a contestaţiilor”, a mai spus ministrul.

„Ne cam pierdusem speranţa că vom semna contractul anul acesta”

În cadrul discuţiei, preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, a precizat că nu se aştepta să semneze contractul, după aproape un an, timp în care peste jumătate din judeţele ţării au primit finanţarea şi au demarat investiţiile.

*

Ne cam pierdusem speranţa că vom semna contractul anul acesta. Avem experienţa necesară pentru implementarea proiectului şi sunt convins că toţi factorii de la Olt vor da dovadă de maturitate să finalizăm cât mai repede acest proiect. Cât priveşte reabilitarea Grădinii Zoologice de la Slatina este o investiţie necesară nu numai pentru municipiu, cât şi pentru restul localităţilor judeţului”, s-a adresat Stănescu ministrului.


Acesta a prezentat pe scurt proiectul pentru care s-a primit finanţarea: „Este un proiect foarte important pentru judeţ, care cuprinde toate localităţile. Implementarea proiectului se va derula de o perioadă de câţiva ani, având obiective importante, prin care amintesc construcţia depozitului ecologic de deşeuri de la Bălteni, cu o capacitate de 3,5 milioane metri cubi, staţii de sortare de 29.000 tone, patru staţii de transfer. Apoi urmează rampele de colectare şi containerele, care vor fi în număr de 4.500 fiecare în mediul rural, iar în mediul urban peste 1.700 fiecare. Astfel, serviciile de colectare a deşeurilor în oraşe va fi de sută la sută, iar în mediul rural de aproape 95%”.

Prina a semnat contractul pentru Grădina Zoologică

Alături de reprezentanţii CJ Olt, prezenţi la sediul Ministerului Mediului, pentru semnarea contractului privind sistemul de management al deşeurilor, s-a aflat şi Minel Prina, administratorul public al Slatinei, care a parafat, alături de Borbely, contractul de finanţare privind reabilitarea Grădinii Zoologice, din fonduri guvernamentale, în sumă de 5,7 milioane lei.

„Reabilitarea şi modernizarea Grădinii Zoologice Slatina, proiect finanţat din bugetul ministerului, după lupte seculare care au durat vreo doi ani, în fine am ajuns în faza de a semna contractul în valoare de 5,7 milioane lei. Sper să porniţi cât mai repede investiţia”, a spus ministrul despre viitoarea investiţie de la Slatina.


„E un moment foarte important pentru municipiul Slatina, avem două motive. În primul rând, semnarea contractului de management al deşeurilor, care, chiar dacă este gestionat de CJ Olt, are implicaţii asupra municipiului, a cărui haldă de gunoi se va închide în cadrul acestui proiect. Un alt motiv de bucurie este faptul că am semnat, în sfârşit, convenţia de finanţare a Grădinii Zoologice, în valoare de 5,7 milioane lei, pe care am dorit să-l punem în aplicare din 2007, dar, din varii motive, nu a fost semnat. Urmează perioada de achiziţie publică, sperăm să nu fie contestaţii, şi anul viitor să avem definitivate lucrările”, a declarat Prina, după semnarea contractului.

*



Sursa: gazetanoua.ro