Situația câinilor vagabonzi rămâne una dintre cele mai discutate și analizate de către autoritățile locale, dar și de locuitorii Craiovei. Chiar dacă mulți spun că patrupedul este cel mai bun prieten al omului, cu siguranță cei încolțiți pe lângă ghenele de gunoi sau prin locurile dosite din cartiere, ca să nu mai vorbim de cei mușcați de câini nu sunt de aceeași părere. ” Îmi este teamă să ies afară din casă când se lasă seara. Sunt o femeie în vârstă și nu mă pot apăra de câinii care s-au strîns pe lângă bloc. Trebuie să se ia o măsura împotriva lor”, a spus pentru Ora de Dolj Ioana Micoară din cartierul Brazda lui Novac din Craiova.
De cealaltă parte a baricadei se află iubitorii de animale, cei care le aruncă de la fereastra apartamentului câte o bucată de pâine. De cele mai multe ori, acest comportament este vinovat pentru strângerea câinilor fără număr în jurul blocurilor și astfel, aceștia își dezvoltă simțul proprietății, iar când vreun străin îndrăznește să intre într-un imobil păzit de aceștia, trebuie să fie atent să nu rămână fără o bucată din pantalon. Chiar dacă are loc vreun incident de acest fel, cei care hrănesc câinii sar ca arși și tot cel mușcat este de vină. “Eu iubesc animalele pentru că sunt suflete curate. Câinele este întotdeauna credincios. Nu cred că fac vreun rău pentru că le mai arunc câte o bucată de pâine. Câinele simte când cineva nu-l iubește și de aceea sar să muște. Eu nu am avut niciodată asemenea probleme”, a spus Luminița Zamfir din cartierul George Enescu. Oriunde privești, la colț de bloc, la ghenele de gunoi, în parcuri sau chiar în centrul orașului, câinii comunitari sunt prezenți.
Un real pericol îl constituie pentru micuții care nu știu să se ferească de aceștia. “Îmi este teamă să-mi las nepoțica să se joace în spatele blocului fără să o supraveghez. Sunt câini peste tot și îmi este teamă să nu o muște. Copiii mai mari se joacă cu câinii, însă nu știi niciodată cum reacționează un animal”, a spus Filoftea Andronache.
La această problemă a câinilor comunitari au reflectat și ONG-urile, dar și autoritățile locale. Dacă înainte aceștia din urmă se gândeau poate la soluția eutanasierii, asociațiile au reușit să-i convingă să le fie alături în procesul de sterilizare gratuită care va începe în perioada 15-25 mai. Cei 4000 de câini care sunt acum pe străzile craiovene, într-un timp nu foarte îndelungat se vor reduce considerabil datorită acestor sterilizări. De aceea, autoritățile locale împreună cu ONG-urile fac apel către toți iubitorii de animale să aducă patrupezii fără stăpân la Aerodromul Sportiv Craiova pentru a-i steriliza.
Sursa: www.*************