Comisia Europeană intenţionează să lanseze o investigaţie asupra iniţiativei Guvernului Olandei de a restricţiona accesul muncitorilor români şi bulgari pe piaţa muncii din această ţară. Potrivit site-ului Novinite.com, Comisia va verifica dacă noile reglementări propuse de Olanda pentru accesul pe piaţa muncii respectă legislaţia europeană, care asigură libertatea de mişcare a persoanelor, a declarat Matthew Newman, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru drepturi fundamentale, Viviane Reding, pentru postul naţional bulgar de radio. Muncitorii români şi bulgari nu vor mai fi bineveniţi pe piaţa muncii din Olanda, în cazul în care propunerea ministrului pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp, va fi aprobată.

Începând de la 1 iulie 2011, bulgarii şi românii, dar şi cetăţenii ţărilor din afara Uniunii Europene, vor primi permis de muncă în Olanda doar în „cazuri excepţionale”, dacă Parlamentul va vota propunerea lui Kemp.

La începutul acestei luni, ministrul bulgar pentru Afaceri Sociale, Totiu Mladenov, i-a trimis o scrisoare omologului său olandez, Henk Kamp, în care îşi exprimă dezacordul faţă de iniţiativa de a scoate muncitorii bulgari de pe piaţa muncii din Olanda: „Apreciez intenţia Olandei de a garanta dreptul muncitorilor săi din alte state membre UE şi de a-i sancţiona pe cei care încalcă legea, potrivit legislaţiei europene în vigoare, atât timp cât sunt respectate cetăţenia, nediscriminarea şi dreptul la liberă circulaţie. Însă aş vrea să subliniez că, potrivit Tratatului de Aderare a Bulgariei şi României, statele membre care au optat să aplice o perioadă de tranziţie pentru accesul muncitorilor bulgari pe piaţa muncii din ţara lor trebuie să distingă în mod clar între dreptul la acces al cetăţenilor din afara Uniunii şi cetăţenii acelor state pentru care s-au aplicat perioade de tranziţie”, argumentează ministrul bulgar.

Sursa: www.cvlpress.ro