La eveniment a participat un număr restrâns de veterani, care au primit cuvinte de laudă şi mulţumiri din partea oficialităţilor judeţului pentru dăruirea faţă de ţară. „Le acordăm astăzi respectul, cinstea şi onoarea noastră celor care au răspuns la apelul patriei, au lăsat în prispa casei soţie şi copii şi au plecat să lupte pentru patrie,” a spus Jenel Copilău, subprefect al judeţului Olt. După oficierea unei slujbe religioase de către un sobor de preoţi ai Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, reprezentanţii celor mai importante instituţii din judeţ au trecut rând pe rând prin faţa monumentului pentru a depune coroane de flori în cinstea eroilor care au murit pentru apărarea patriei.

*

Veteranii şi-au mulţumit între ei

*

Majoritatea veteranilor veniţi vineri la manifestări aveau scrise câteva rânduri, pentru a fi pregătiţi dacă li se solicita să ia cuvântul. În cele din urmă, cuvintele lor de laudă la adresa camarazilor pierduţi în timpul războiului şi a văduvelor acestora, precum şi a celor care au reuşit să supravieţuiască au fost transmise prin intermediul unui reprezentant, în persoana colonelului (r) Dumitru Mihai: „Nu v-aţi tocmit cu nimeni, aţi considerat că viaţa şi onoarea nu pot fi compensate de valori materiale. Pentru devotament, răbdare, speranţă şi pentru demnitatea cu care vă purtaţi trupurile ciuntite de gloanţe vă aducem astăzi mulţumiri”.

*

„Am trăit ani grei în prizonierat, în Siberia...”

*

Frigul, foametea, teama că nu vor mai apuca să-i vadă pe cei dragi au fost doar puţine dintre greutăţile pe care le-au avut de înfruntat oastaşii români în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mulţi au fost luaţi prizonieri şi au fost supuşi la chinuri de neimaginat. „Şi acum, la 89 de ani, îmi amintesc de anii trăiţi în război, unde în tranşee suportam frigul, gerul şi foamea, alături de zeci de mii de români, sub ploaia de gloanţe. Mii de români au rămas pietre funerare, formând cimitire improvizate pe câmpul de luptă. Am trăit ani grei în prizonierat, în Siberia, unde în timpul iernii suportam gerul de -40 sau chiar -45 de grade. Din zecile de mii de prizonieri, nu ne-am mai înapoiat în ţară nici jumătate. Aceste sacrificii au fost făcute de ostaşii români pentru reîntregirea ţării cu teritoriile străbune răpite patriei noastre,” şi-a adus aminte Dumitru Mateescu, un alt veteran de război prezent la ceremonia din 29 aprilie.

*

Celebraţi şi de Asociaţia „Salvaţi Identitatea Satului”

*

Profesorii Şcolilor din Vulpeni şi Dobreţu le-au vorbit elevilor despre datoria pe care au îndeplinit-o cu cinste şi eroism aceşti bravi bărbaţi ai României. Au fost proiectate mai multe materiale realizate despre veteranii de război din Dobreţu şi Vulpeni în anii trecuţi, de către voluntarii Asociaţiei ,,Salvaţi Identitatea Satului”, în cadrul proiectelor ,,Puncte Cardinale“ şi* ,,Mândri că suntem români“. ,,Ultimul război mondial e mai ales allor, al celor care i-au supravieţuit, al celor care l-au povestit pentru noi, al celor cu sufletul brăzdat de suferinţe. Din amintirile lor, de la graniţa cu moartea, am reconstituit o lume brutală şi incredibilă.Oamenii le spun veteranilor«legende vii». Adesea mă întreb ce percepţie au veteranii despre ei înşişi, cum îşi reprezintă ei propria lor condiţie? *Veteranul nu e nici zeu, nici idol, nici superom. E un om ca toţi oamenii. Doar destinul său a înregistrat, într-un moment al vieţii, evenimente speciale, spectaculoase, dacă vreţi, particularizându-i biografia”, crede Iulian Viorel Călugăru, preşedintele asociaţiei.

*



Sursa: gazetanoua.ro