Noul Cod al Muncii a intrat in vigoare


 1. #1
  P.R. Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor
  Data de inscriere
  05-06-2007
  Sex
  F
  Mesaje
  3,093
  Mesaje bazar
  10
  Putere Reputatie
  50
  Reputatie
  933
  Puncte CF
  41.0

  Noul Cod al Muncii a intrat in vigoare

  Noul Cod al Muncii, în forma sa modificată şi asumată de Executivul de la Palatul Victoria, intră de astăzi în vigoare. Puternic contestat de sindicate, patronate şi de reprezentanţii partidelor politice de opoziţie, noul Cod al Muncii, potrivit guvernanţilor, îşi propune “creşterea flexibilizării pieţei muncii şi înfiinţarea de noi locuri de muncă”. Preşedintele Sindicatului Administraţiei Publice (SAP) “Forţa Legii” din Craiova, Ringo Dămureanu, afirmă, prin intermediul unui comunicat de presă, că prevederile noului Cod al Muncii afectează stabilitatea pe locul de muncă al angajaţilor, care va fi “puternic zdruncinată”.
  Pe dea altă parte, el recunoaşte că prevederile legii lovesc direct în şefii de sindicat care ar putea fi concediaţi “din motive neimputabile”. “Durata nedeterminată a contractelor individuale de muncă va putea fi transformată uşor în durată determinată, concedierile individuale sau colective vor putea avea loc oricând, iar reprezentanţii aleşi ai lucrătorilor ar putea fi concediaţi din motive neimputabile. În plus, salariaţii bugetari pierd dreptul de a fi consultaţi, prin intermediul organizaţiilor lor reprezentative, cu ocazia efectuării concedierilor colective”, a spus Ringo Dămureanu.

  Principalele modificari/reformulari introduse:

   Contractul de munca se incheie in forma scrisa anterior inceperii activitatii salariale prin grija angajatorului. Contractul se inregistreaza in registrul salariatilor si se transmite la ITM.
   Perioada de proba este de maxim 90 zile pentru functiile de executie si 120 zile pentru functiile de conducere.
   Primele 6 luni de la debutul in profesie sunt considerate STAGIATURA pentru absolventii de invatamant superior. La sfarsitul perioadei, angajatorul va elibera salariatului o adeverinta vizata de ITM. Efectuarea stagiului urmeaza a se reglementa printr-o lege speciala.
   Daca in desfasurarea activitatii salariatul trebuie sa detina un aviz/autorizatie ce se reinnoieste, iar acesta nu respecta acest fapt, contractul de munca inceteaza de drept dupa 6 luni de la data la care trebuia efectuata reinnoirea.
   In cazul reducerii temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice angajatorul poate reduce programul de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu diminuarea salariului.
   Pe durata reducerii sau intreruperii temporare a activitatii, salariatii ce nu desfasoara o activitate, primesc o indemnizatie de minimum 75% din salariul de baza.
   Perioada de preaviz este de 20 zile lucratoare, in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de vina salariatului (necorespunzator profesional, inapt medical dovedit prin expertize).
   Termenul de preaviz in cazul demisiei este de maxim 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functie de executie si 45 de zile pentru salariatii cu functie de conducere sau conform clauzelor din contractul de munca daca s-a semnat in alt fel.
   Contractul de munca cu perioada determinata este de maxim 36 de luni. Daca ulterior, in 3 luni de la incetarea primului contract se semneaza un alt contract cu perioada determinata, acesta este considerat succesiv primului, iar perioada nu poate depasi 12 luni.
   Durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
   Prin exceptie, durata de 48 ore/saptamana inclusiv orele suplimentare, poate fi prelungita, insa media pentru o perioada de referinta de 4 luni sa nu depaseasca 48 ore/saptamana. Pentru anumite profesii sau activitati, stabilite prin contractul colectiv de munca, perioada de referinta se poate stabili pana la 6 luni. In plus, sub rezerva legalitatii reglementarilor privind protectia sanatatii, din motive tehnice si de organizarea a muncii, perioada de referinta poate fi de maxim 12 luni.
   Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in termen de 60 zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
   In perioada de reducere a activitatii se pot acorda zile libere platite pentru orele suplimentare in urmatoarele 12 luni.
   Salariatii ce desfasoara munca de noapte beneficiaza fie de reducerea cu o ora a duratei muncii, fie de un spor de 25% pentru munca prestata noaptea.
   In cazul in care programarea concediului de odihna se face fractionat, angajatorul are obligatia ca cel putin o perioada intr-un an sa fie de cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

  Sursa: www.*************

 2. #2
  Banned Papa Dan's Avatar Papa Dan este placut de toti Papa Dan este placut de toti Papa Dan este placut de toti
  Data de inscriere
  25-03-2008
  Locaţie
  CRAIOVA
  Sex
  M
  Mesaje
  2,440
  Mesaje bazar
  1484
  Putere Reputatie
  0
  Reputatie
  233
  Puncte CF
  32.5
  O ''pagina'' din- O MIE SI UNA DE NOPTI-,total de culoarea noptii.
  Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

 3. #3
  Banned Afternight's Avatar Afternight este deja o vedeta Afternight este deja o vedeta Afternight este deja o vedeta Afternight este deja o vedeta Afternight este deja o vedeta Afternight este deja o vedeta Afternight este deja o vedeta Afternight este deja o vedeta Afternight este deja o vedeta Afternight este deja o vedeta Afternight este deja o vedeta
  Data de inscriere
  08-10-2010
  Locaţie
  Craiova
  Sex
  M
  Mesaje
  1,089
  Mesaje bazar
  120
  Putere Reputatie
  0
  Reputatie
  1695
  Puncte CF
  19.0
  Usergroups:
  Aberatii.. Asta introduce BOC in codul muncii

 4. #4
  P.R. Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor
  Data de inscriere
  05-06-2007
  Sex
  F
  Mesaje
  3,093
  Mesaje bazar
  10
  Putere Reputatie
  50
  Reputatie
  933
  Puncte CF
  41.0

  Update

  Amenzi aspre pentru angajatorii şi salariaţii care nu respectă noul Cod al muncii

  2 mai 2011 a fost prima zi în care lucrătorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj au putut face controale şi aplica amenzi după noul Cod al muncii care a intrat în vigoare începând cu întâi mai. La conferința de presă desfăşurată astăzi la sediul ITM Dolj, directorul Alin Mohora a declarat că, în ultimele două luni, instituţia pe care o conduce a desfăşurat o acțiune de mediatizare a avantajelor muncii legale. “Combaterea muncii la negru este o prioritate pentru noi; este fenomenul care ne îngrijorează cel mai mult și ne dorim ca prin aceste campanii de mediatizare să îmbunătățim relația angajat-angajator. Cele două părți trebuie să cunoască avantajele oferite de acest nou Cod al muncii și cel mai important este ca nimeni să nu mai muncească fără un contract individual de muncă”, a spus directorul ITM Dolj, Alin Mohora.

  De astăzi, s-au format echipe de control alcătuite din polițiști, jandarmi, lucrători de la Garda de Mediu și ITM. Împreună vor face controale în domeniile considerate cele mai sensibile și unde s-a descoperit de-a lungul timpului că fenomenul muncii la negru este în creștere. Aceste domenii sunt: agricultură, construcții, silvicultură, prestări servicii (vulcanizări, spălătorii auto, etc.).

  După noul Cod al muncii, angajații descoperiți că lucrează fără forme legale vor fi amendați cu sume cuprinse între 500 și 1000 lei. “În următoarele două luni, nu se vor aplica aceste amenzi, ci doar avertismente. Până la urmă nu acesta este scopul nostru, de a sancționa, ci de a conștientiza angajații că este în avantajul lor să lucreze legal”, a mai spus Alin Mohora.

  Angajatorii însă nu vor beneficia de a același regim din partea ITM. În cazul lor, amenzile se vor aplica îndată ce vor fi constatate nereguli. Acestea sunt cuprinse între 10.000 și 20.000 lei pentru fiecare persoană care nu lucrează cu forme legale, dacă numărul “angajaţilor” nu depăşeşte un număr de cinci. Dacă se depășește această cifră, se va aplica amendă penală, angajatorul fiind pasibil de închisoare de la unu până la doi ani.

  Începând din această dimineață, acțiunile de control ale ITM Dolj au vizat două domenii de activitate: comerțul cu fructe și construcțiile. Pe teren, inspectorii au fost însoțiți și de patru jandarmi.

  Avantajele angajatului:

  - angajatorul este obligat ca anterior începerii activității, să înmâneze salariatului un exemplar din Contractul Individual de Muncă (CIM);

  - dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator pe baza unor contracte individuale de muncă;

  - obligația angajatorului de a înregistra demisia. În caz contrar, acesta este pasibil de amendă între 1500 și 2000 lei;

  - perioada de probă se mărește la cel mult 90 de zile pentru o funcție de execuție și 120 de zile calendaristice pentru funcții de conducere.

  “Noi considerăm că această perioadă de probă mai mare este un avantaj și pentru angajat, dar și pentru salariat, deoarece înainte era o perioadă mult prea scurtă în care niciuna din părți nu își putea face o idee corectă în ceea ce privește activitatea desfășurată”, a mai spus Alin Mohora.

  Cei care doresc să afle mai multe despre noile reglementări ale Codului muncii, dar și despre activitatea desfășurată de ITM Dolj, se pot adresa biroului de consultanță din cadrul inspectoratului care stă la dispoziție zilnic în intervalul programului de lucru cu publicul.

  Program de lucru:

  Luni – Marți: 8.30 – 16.30

  Miercuri : 8.30 – 18.30

  Joi – Vineri : 8.30 – 16.30

  Sursa: www.*************
  Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Tags for this Thread

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: