Angajatorii care nu au întocmite contracte individuale de muncă pentru salariaţii aflaţi în subordine riscă începând de astăzi să primească amenzi usturătoare, de la 10.000 lei la 20.000 lei sau chiar pedeapsa cu închisoarea. Astfel, pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă se primesc între unul şi doi ani. Riscă închisoarea şi angajatorii care în mod repetat stabilesc pentru salariaţii încadraţi în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut de lege, de la şase luni la un an.

*

„Cred că angajatorii au avut timp suficient să se informeze în legătură cu noile reglementări. Se vor înşela dacă îşi vor închipui că pot scăpa nepedepsiţi, pentru că începând de marţi vom demara o ploaie de controale în toate domeniile de activitate. Am avut o întâlnire de lucru vineri la Ministerul Muncii cu premierul Emil Boc, în cadrul căreia acesta a subliniat că noul Cod al Muncii trebuie aplicat foarte repede şi că trebuie să existe o toleranţă zero în legătură cu munca la negru”, a explicat Nicolae Hristescu, inspector şef Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt.

*

Codul Muncii va duce la creşterea numărului de angajaţi... sau nu

*

Nicolae Hristescu e convins că noua legislaţie a muncii vine în sprijinul angajaţilor, numărul şi salariile acestora urmând să crească simţitor din luna august. Pe de altă parte, inspectorul şef spune că pe lângă multele avantaje ale Codului Muncii, acesta are şi o carenţă: se va face o selecţie riguroasă, ceea ce s-ar traduce prin scăderea numărului salariaţilor.

*

„Am convingerea că pe termen scurt se vor vedea avantajele Codului Muncii. Era nevoie de astfel de pedepse, angajatorii se vor teme de sancţiunile mari şi vor prefera să intre în legalitate. Există şi părţi mai puţin bune, de acum înainte urmând să se facă o selecţie mult mai riguroasă a angajaţilor, pe baza competenţelor, aceasta ar fi principala carenţă a Codului Muncii”.

Legea Zilierilor, aplicată tot din 2 mai

*

Odată cu noul Cod al Muncii a intrat în vigoare şi legea zilierilor, care stabileşte durata activităţii ocazionale prestate de zilierul român sau străin la cel puţin o zi şi maximum 90 de zile pe an. Lucrătorii vor lucra cel mult 12 ore pe zi, respectiv şase ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă (peste 16 ani) şi îşi vor primi banii la sfârşitul zilei. Vor primi între doi şi zece lei pe oră şi vor plăti impozit pe venit în cuantum de 16%.Sursa: gazetanoua.ro