Aşezat sub egida Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani”, de la care a împrumutat titulatura şi emblema, acest proiect educaţional îşi propune unirea într-o competiţie cultural -* artistică, programată pentru data de 4 iunie, a iubitorilor de teatru din şcolile României.

*

„Principalele argumente ale concursului nostru sunt: un juriu de înaltă clasă, profesionist, deci exigent şi obiectiv, premii atractive, monitorizarea activităţii de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Inspectoratul Şcolar al judeţului Olt, absenţa oricărei taxe de înscriere/participare şi certitudinea unor parteneri de întrecere extrem de valoroşi, din întreaga ţară. Mai mult, scriitorul Dinu Săraru, preşedintele fundaţiei «Nişte Ţărani», este şi preşedintele de (mare) onoare al festivalului nostru şi va fi prezent la festival”, a precizat Alexandru Fifoiu, coordonatorul festivalului.


*

Tema: „Ţăranul român -stâlpul de boltă al neamului nostru”

Prin acest festival se doreşte promovarea valorilor tradiţionale, a lumii ţărăneşti. De aceea organizatorii au decis ca tema să rămână neschimbată: „Ţăranul român-stâlpul de boltă al neamului nostru”.

*

*„Nechibzuinţa omenească a făcut ca în Germania să existe încă din anii ’80 ai secolului trecut «Statuia ultimului lup». Dacă vom continua să rămânem indiferenţi la drama lumii rurale, într-un timp mai scurt ca o generaţie, vom avea şi noi o statuie tragică: «Statuia ultimului ţăran». Gustave Flaubert îi scria cândva lui George Sand: «Pe vremea lui Pericle, grecii se ocupau de artă chiar când nu ştiau dacă vor avea ce mânca a doua zi. Să fim greci!». Astăzi, în plina criză economică mondială, şi noi vă propunem acelaşi lucru: «Să fim greci!» Oricât ne-ar fi de greu, pentru ca lumea ţărănească autentică să nu devină doar o amintire, ci să dăinuie peste veacuri”, mai spune Fifoiu.

Marele premiu, 250 lei

La concurs se pot înscrie trupe de teatru şi interpreţi individuali de la şcolile de stat, cât şi de la cele particulare, elevi cu vârste între 6 şi 18 ani, de la clasa I până la clasa a XII-a. O unitate şcolară poate înscrie mai multe trupe, dar niciun actor sau regizor nu are voie să facă parte din mai mult de o trupă, iar o trupă nu se poate înscrie decât cu un singur spectacol ori moment artistic.
Se pot înscrie în concurs piese după scenarii originale sau dramatizări, adaptări după opere literare, cu respectarea strictă a temei festivalului şi a spiritului operei. O reprezentaţie teatrală nu trebuie să depăşească 15 minute, eventualele excepţii şi este de dorit ca numărul de actori dintr-o trupă să nu fie mai mare de zece.

*

„Premiile oferite vor fi nu doar în bani, ci şi în cărţi şi obiecte oferite de sponsorii noştri. Indiferent de valoarea bănească a acestora, important e… teatrul, la care se adaugă fericirea iubitorilor de teatru din şcoli de a se cunoaşte, de a-şi împărtăşi experienţa, de a participa la o competiţie cultural - artistică, din care vom câştiga toţi”, a explicat coordonatorul festivalului.

*

Organizatorii vor premia primii trei clasaţi, vor acorda premii pentru cea mai bună actriţă, cel mai bun actor, regizor şi scenarist.
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural (CJCPCTC) Olt va acorda la această ediţie premiile „Visi Ghencea” şi „Nicolae Fulga”. Fişa de înscriere la concurs poate fi solicitată la adresele: marga_825@yahoo.com.sg (Margareta Vărzaru) sau manu_ela7576@yahoo.com (Manuela Bolboaşă).Sursa: gazetanoua.ro