Romania in pragul unui nou scandal european


 1. #1
  P.R. Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor
  Data de inscriere
  05-06-2007
  Sex
  F
  Mesaje
  3,093
  Mesaje bazar
  10
  Putere Reputatie
  44
  Reputatie
  933
  Puncte CF
  41.0

  Romania in pragul unui nou scandal european

  Demisia ministrului Muncii, Ioan Botiş, în opinia celor de la Deutsche Welle este doar partea văzută a iceberg-ului corupţiei pe banii veniţi din fonduri europene. Exemplul firmei, cu un acţionariat compus din soţia ministrului, un consilier şi o fostă şefă de cabinet, căreia i-a fost aprobată o finanţare europeană de către o instituţie aflată în subordinea ministerului condus de fostul ministru Botiş este relevant.

  Faptul că ne apropiem cu paşi repezi şi siguri de un nou scandal european, cu România în rolul personajului principal, o sugerează şi declaraţiile Comisarului European pentru Agricultură (care este, de fapt, poziţia oficială a Comisiei Europene), Dacian Cioloş. El a devoalat în termeni foarte duri, birocraţia şi corupţia sistemului de accesare a fondurilor europene.

  Instituţiile româneşti sunt incapabile să supravegheze alocarea corectă a fondurilor europene şi nu reuşesc să identifice probleme nici chiar atunci când acestea se află chiar sub nasul lor. Deşi cazul ministrului Botiş era cunoscut de câteva luni, corpul de control al guvernului României nu a acţionat. Alina Mungiu-Pippidi, unul dintre cei mai bine conectaţi activişti români la nivel european, crede că statul român oferă cofinanţări pentru fondurile europene doar clienţilor săi preferaţi.

  La aceasta se adaugă suprareglementarea birocratică a Bucureştiului, mai severă decât regulile UE. În plus, în cazul fondurilor regionale, personalul administrativ specializat este redus şi nu întotdeauna bine pregătit. Oferta Comisiei Europene de a trimite la Bucureşti experţi în coordonarea planurilor de cheltuire a fondurilor este tardivă. E greu de crezut că, în cei doi ani rămaşi până la expirarea perioadei post-aderare, aceştia vor reuşi să schimbe metabolismul sistemului controlat de o administraţie locală coruptă. Pentru atingerea unei rate de absorbţie satisfăcătoare, România ar trebui să utilizeze zilnic 15 milioane de euro din fondurile europene puse la dispoziţia ei.

  Desigur că politicienii se întrec în promisiuni eroice. Avem însă de-a face cu cel mai mare eşec al guvernelor succedate în ultimii 5 ani (conduse de liberalul Călin Popescu Tăriceanu şi democratul Emil Boc). Într-o perioadă de severă criză financiară, România are la dispoziţie miliarde de euro, bani gratuiţi, pe care din motivele tocmai enumerate nu reuşeşte să-i folosească. Această situaţie revoltătoare este cunoscută de celelalte ţări europene şi nu va rămâne nesancţionată. Negocierea noului cadru financiar european pentru perioada 2014-2020 a început deja la Bruxelles, iar poziţia României va fi serios slăbită de această impotenţă repetat dovedită. În aceste condiţii, este foarte probabil ca principalii contributori europeni, Germania şi Franţa, să susţină reducerea fondurilor puse la dispoziţia României până în 2020.

  Sursa: www.*************

 2. #2
  Member woe are ceva special... woe are ceva special...
  Data de inscriere
  28-03-2008
  Locaţie
  Bucuresti/Gorj
  Varsta
  46
  Sex
  M
  Mesaje
  227
  Mesaje bazar
  549
  Putere Reputatie
  28
  Reputatie
  128
  Puncte CF
  38.0
  Birocratia impusa de legislatia RO are drept scop tocmai crearea argumentelor de respingere a solicitantilor care nu au culoare sau contributie materiala politica. Dar asta e meteahna veche, preluata cu succes de toate guvernele din 2005 incoace. Foarte binecunoscuta si agreata de fiecare.
  Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

 3. #3
  Banned Papa Dan's Avatar Papa Dan este placut de toti Papa Dan este placut de toti Papa Dan este placut de toti
  Data de inscriere
  25-03-2008
  Locaţie
  CRAIOVA
  Sex
  M
  Mesaje
  2,442
  Mesaje bazar
  1484
  Putere Reputatie
  0
  Reputatie
  233
  Puncte CF
  32.5
  Cum nu exista o forma punitiva concreta,fondurile se blocheaza,...treaba merge,pe ..apucate,
  Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Tags for this Thread

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: