Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Olt plăteşte în jur de 500 de ajutoare de deces pe lună pentru pensionari, pentru membrii de familie aflaţi în întreţinerea acestora care nu au un drept propriu de asigurări sociale şi se află în întreţinerea titularului la data decesului şi pentru persoanele asigurate în baza unui contract sau declaraţie de asigurări sociale.

*

„Ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces. Acordarea ajutorului nu este condiţionată de realizarea unui anumit stagiu de cotizare. Se achită persoanei îndreptăţite sau mandatarului desemnat, prin procură specială, de către aceasta. Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescripţie, trei ani, calculat de la data decesului. Cuantumul ajutorului de deces solicitat se achită la nivelul cuvenit la data decesului”, a declarat Silvia Drăghici, director CJP Olt.

2.022 lei pentru titular, 1.011 lei pentru membru de familie

Prin CJP Olt se plătesc ajutoare în cazul decesului: titularului - pensionar sau asigurat -, al unui membru de familie şi al copilului inapt pentru muncă.
Cuantumul ajutorului de deces se modifică anual în baza Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

*

„În 2011, conform Legii nr. 287/2010 - legea bugetului asigurărilor sociale de stat, cuantumul*ajutorului de deces în cazul pensionarilor şi asiguraţilor este de 2.022 lei, iar în cazul decesului membrului de familie este de 1.011 lei şi se achită unei singure persoane”, mai spune Drăghici.

Acte necesare pentru plata ajutorului de deces

a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces - Anexa 11( HG.257/2011- Norme de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010);
b) certificat de deces - copie şi original;
c) act de identitate al solicitantului - copie şi original;
d) documente din care să rezulte că s-au suportat cheltuielile de înmormântare (facturi sau chitanţe fiscale);
e) cupon de pensie;
f) adeverinţă de studii, după caz;
g) act medical emis/vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt pentru muncă în cazul copilului în vârstă de până la 16 ani, după caz;
h) adeverinţă de la Primăria de domiciliu sau declaraţie notarială din care să rezulte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.



Sursa: gazetanoua.ro