Angajaţii firmei Rupiah, cea către care a fost externalizat serviciul de întreţinere a spaţiilor verzi din Slatina, se concentrează mai mult pe zonele din centrul municipiului, scuarurile de la periferie arătând mai mult ca un maidan. Mărăcini şi alte buruieni prăfuite străjuiesc de o parte şi de alta a arterelor mărginaşe în timp ce, pe străzile principale, lalelele, panseluţele sau zambilele de toate culorile încântă ochiul. Cartierele Crişan şi Steaua par a fi cel mai neglijate, însă buruienile cresc în voie şi pe strada Vederii, situată în imediata vecinătate a Expoparcului şi Esplanadei.
Edilii slătineni au găsit însă scuze firmei căreia i-au fost încredinţate întreţinerea spaţiilor verzi, a fântânilor arteziene şi întreţinerea şi construcţia terenurilor de joacă.

*

„Ei au preluat optzeci şi ceva de persoane şi acum au ajuns la 130-140 de angajaţi şi încă n-au reuşit să acopere tot oraşul, mai ales că a fost şi perioada aceasta de primăvară şi s-au plantat peste 150.000 de flori în Slatina. Fiecare panseluţă a fost pusă cu mâna lor”, a declarat Minel Prina, administratorul public al Slatinei.


Deşi contractul de externalizare dintre primărie şi Rupiah este în derulare de peste şase luni, Minel Prina spune că urmează să se intervină în toate zonele oraşului.

*

„Probabil că vor interveni şi în aceste zone pentru întreţinere. Dacă aţi văzut, în unele părţi au luat deja gardul şi trebuie să intre şi să pună pământ şi apoi flori. Deci trebuie să-l facă şi pe acela”, a precizat el.

Externalizare cu cântec

Externalizarea serviciului de întreţinere a spaţiilor verzi din Slatina către firma Rupiah a iscat un mare scandal la nivelul conducerii municipiului finalizat cu acuzaţii grave. Sub anonimat, către mass-media a parvenit un dosar în care era prezentat, printre altele, faptul că primăria a plătit firmei Rupiah suma de peste 10 miliarde de lei vechi pentru „curăţatul terenului de frunze, tunsul ierbii etc.”. În dosar era ataşată şi o factură care arăta serviciile pentru care s-a achitat această sumă.


Darius Vâlcov, primarul Slatinei, a încercat în zadar la acel moment să demonstreze că externalizarea are numai avantaje pentru municipalitate, existând şi o reducere considerabilă a cheltuielilor.

*

„Externalizarea s-a făcut pe raţiunea de a reduce toate cheltuielile fără a da un om afară. Cheltuielile pentru Patrimoniu numai pentru întreţinere erau, în medie, de 2 milioane de euro pe an. Vorbim de plata salariilor şi de cheltuieli cu bunuri şi servicii”, a declarat Vâlcov.

*

Obligaţia firmei Rupiah prin contract este construirea unei sere, locuri de agrement şi de picnic, parc pentru câini şi minim un loc de joacă pe an.Sursa: gazetanoua.ro