Minel Prina, administratorul public al Slatinei, a vorbit despre sistemul de supraveghere video care este amplasat în municipiu de aproape un an. El spune că cele 150 de camere video au ajutat până acum în repetate rânduri la soluţionarea unor probleme infracţionale.

*

„Sunt 150 de camere video funcţionale în Slatina. De supravegherea lor se ocupă un compartiment aflat în subordinea mea directă. Noi avem un protocol cu poliţia, dânşii vin şi vizionează filmările şi, dacă-i ajută imaginile, facem captură şi le dăm cu proces verbal. S-a întâmplat de foarte multe ori ca cei care supraveghează camerele să anunţe poliţia şi să existe intervenţii”, a declarat Prina.


El a ţinut să spună însă că sistemul de supraveghere are prea puţine camere video pentru a eradica furturile sau distrugerile de mobilier stradal.

*

„Să nu ne aşteptăm că sistemul de supraveghere video lucrează şi ne ajută să eliminăm cu totul aceste furturi şi aceste distrugeri. El ajută, este mult mai eficient. Ca să nu mai fie niciun furt ar trebui să avem nu ştiu cât sute de mii de camere”, a spus Prina.

„Camerele sunt foarte deştepte, patrulează”

City-managerul a explicat cum funcţionează Big Brother-ul din Slatina şi cum sunt alertate autorităţile în momentul în care depistează o infracţiune în progres.

*

„Camerele sunt foarte deştepte, în sensul că fac următorul lucru: patrulează în locurile în care, după o anumită oră, n-ar mai trebui să mai fie nimeni, spre exemplu în parcuri sau în locuri de joacă. Camerele sesizează mişcarea în zonă, la un moment dat atunci când trece cineva, apropie şi urmăreşte persoana respectivă. Dacă respectivul are nişte mişcări normale de trecere, atunci nu se întâmplă nimic şi camera nici nu dă alertă mai departe la operator. Dacă se întâmplă ceva ciudat, spre exemplu respectivul stă mai mult într-un loc, camera dă un semnal optic sau acustic celui care este operator să se uite pe camerele care sunt în intersecţii sau unde este circulaţie permanentă. Atunci este anunţată Poliţia Locală sau, dacă este ceva mai grav, Poliţia Municipiului Slatina”, a povestit Prina.

Uite taxa, nu e taxa

Municipalitatea a avut o tentativă de a-i taxa pe slătineni pentru serviciul de supraveghere video, în anul 2010. Direcţia de Taxe şi Impozite a primăriei a trimis chiar locuitorilor Slatinei înştiinţări privind obligativitatea achitării taxei de supraveghere, în valoare de 20 de lei, după ce în oraş fuseseră instalate 59 de camere video, din cele 150 pe care le are în prezent Big Brother-ul.
Administraţia slătineană intenţiona să folosească banii strânşi din această taxă pentru a acoperi o parte din cheltuielile pentru introducerea sistemului de supraveghere video.Sursa: gazetanoua.ro