- EUR
- 5,0472

-
Scutul antirachetă de la Deveselu, testat în Hawaii
Scutul antirachetă de tipul celui care va deveni operaţional la baza militară din comuna Deveselu este un sistem de apărare împotriva rachetelor balistice, care utilizează un interceptor SM-3 (numit „Sistem terestru Aegis”). Pentru că au existat numeroase întrebări şi temeri, revenim cu detaliile tehnice puse la dispoziţie de ambasada SUA la Bucureşti: amplasamentul va consta într-un sistem radar şi unul de comandă, control şi comunicaţii aferent. Separat, vor exista module de lansare care conţin sisteme de interceptare SM-3. Sistemul antirachetă înseamnă doar alte rachete, ceva mai mari decât clasicele proiectile anti-aeriene, dar care funcţionează după acelaşi principiu - în momentul în care radarul detectează ţinta, racheta interceptoare, care nu este echipată cu focoase explozive, este lansată şi ghidată se distrugă ţinta în aer doar prin energie cinetică.
*
„Din anul 2002, sistemul a fost utilizat cu succes în 21 din 25 de zboruri de testare cu sistemul de interceptare SM-3. Programul de dezvoltare a tehnologiei antirachetă se derulează şi în prezent. Din această perspectivă, este de aşteptat ca performanţele tehnice ale interceptorilor să crească în viitor. Agenţia SUA pentru Apărare Antirachetă a publicat în mod constant informaţii cu privire la eficacitatea sistemului, precum şi rezultatele testelor efectuate, inclusiv cele la care s-au manifestat unele deficienţe. Configuraţia terestră a sistemului Aegis (care va fi amplasat la Deveselu - n.red.) va fi testată amănunţit la un centru de testare specializat la Poligonul de Rachete din Pacific aflat în Hawaii, începând cu 2014”, se precizează în documentul Ambasadei.
Cum e cu ruşii?
Oficialii români au informaţii vagi în legătură cu consultarea Rusiei de către SUA privind amplasarea scutului antirachetă pe teritoriul ţării noastre.
*
„Din informaţiile pe care le avem de la partenerii americani, în perioada ulterioară anunţului preşedintelui american din septembrie 2009, SUA a avut consultări detaliate cu Ruisa referitor la planurile privind apărarea antirachetă. Acestea au avut loc în mai multe runde. Din ceea ce cunoaştem, SUA consideră binevenită cooperarea cu toţi potenţialii parteneri pe tema apărării antirachetă, inclusiv Federaţia Rusă, dacă aceştia doresc acest lucru. Totodată, conform declaraţiei Summit-ului de la Lisabona (noiembrie 2010), Alianţa Nord-Atlantică în întregul său, deci şi România şi SUA, este pregătită să abordeze subiectul «apărării antirachetă» în dialogul cu alte state, de la caz la caz, pentru creşterea transparenţei şi a încrederii reciproce. Pe acest fond, România va continua să sprijine un dialog deschis şi transparent pe acest subiect în formatul Consiliului NATO-Rusia. Suntem deschişi faţă de explorarea oportunităţilor de cooperare pragmatică stabilite la Lisabona - evaluarea comună a ameninţărilor cu rachete balistice, apărarea antirachetă în teatrele de operaţii, analiza comună a cadrului viitor de cooperare în domeniul apărării antirachetă - pe măsură ce sistemul NATO se va dezvolta şi în condiţiile în care Federaţia Rusă îşi va manifesta, concret, interesul”, ne-a lămurit documentul din mapa de presă pusă la dispoziţie cu un sfert de oră înaintea conferinţei de presă de la Slatina, susţinută de subsecretarul de stat american Ellen Tauscher şi secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu.
Sursa: gazetanoua.ro