Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul preşedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, pentru săvârşirea de evaziune fiscală şi fals în declaraţii. Potrivit Agenţiei, europarlamentarul nu ar fi declarat dividende în valoare de 150.000 de lei şi nici conturi bancare însumând 12.000 de euro. ANI l-a reclamat pe europarlamentar şi la ANAF, pentru stabilirea obligaţiilor fiscale referitoare la veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală de la SC Editura România Mare, nedeclarate.

Potrivit ANI, Vadim Tudor este asociat unic, din 10.01.2002, în cadrul SC Editura România Mare, unde a deţinut, în perioada 10.01.2002 – 29.07.2003, şi funcţia de administrator. Din 31.03.2004 el este asociat, cu o cotă de participare de 95%, la SC Editura Speranţa. În declaraţiile de avere din 2006 – 2008, Vadim Tudor a menţionat venituri de 40.985 de lei obţinute din drept de autor de la SC Editura România Mare, dar care nu sunt înregistrate în evidenţele Administraţiei Finanţelor Publice. Referitor la veniturile realizate în anul fiscal 2008, liderul PRM nu a menţionat nici un fel de venit în declaraţiile de avere completate şi depuse în calitate de europarlamentar.

„N-a avut România un om mai cinstit în politică”

În replică, europarlamentarul susţine că sesizarea vine la comanda lui Traian Băsescu şi acuză Agenţia de hărţuire. Totodată, acesta susţine că va da ANI în judecată. „E o făcătură politică. ANI funcţionează ilegal. (…) Normal că eu câştig bani, că pe lângă mine mai trăiesc încă vreo câteva zeci de oameni. Am avut programe umanitare, am dat mâncare şi medicamente la bătrâni. N-am primit nici o înştiinţare şi nici o invitaţie. Iată o primă ilegalitate. ANI a încercat să mă hărţuiască şi anul trecut, dar s-a făcut de râs. A spune că Vadim practică evaziunea fiscală e ca şi cum l-ai acuza că are un acord secret cu UDMR, Udrea sau Băsescu. Nu crede lumea aşa ceva. N-a avut România un om mai cinstit în politică decât sunt eu”, spune Vadim Tudor. În ceea ce priveşte contul de 12.000 de euro pe care ANI susţine că nu l-a declarat, europarlamentarul explică: „De aproape doi ani, eu sunt membru al Parlamentului European, şi banii de acolo îi impozitează Uniunea Europeană, nu organele de aici”.

Sursa: www.cvlpress.ro