La mai mult de o săptămână după ce au fost sesizaţi, reprezentanţii Gărzii de Mediu Olt au efectuat vineri o inspecţie la gospodăria femeii din comuna Strejeşti, care şi-a transformat curtea într-o adevărată groapă de gunoi. De asemenea, la inspecţie a participat şi viceprimarul localităţii Ion Daviduică.
Inspectorii de mediu au constatat, printre altele, că grămezile de fier vechi, PET-uri, sticlă sau textile sunt vizibile din drumul naţional care trece prin comuna olteană.

*

„În curtea interioară a gospodăriei doamnei Ecaterina Diaconescu sunt depozitate necorespunzător deşeuri de diferite categorii-fier vechi, deşeuri metalice neferoase, deşeuri din plastic, deşeuri din hârtie, deşeuri textile, deşeuri din sticlă-atât pe aleile, cât şi pe spaţiul verde din curtea interioară. Depozitările de deşeuri sunt vizibile din DN 64”, a declarat Aura Mandache, comisar în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu Olt.

Terorizaţi de şobolani şi mirosuri

Vecinii Ecaterinei Diaconescu sunt disperaţi de faptul că gospodăria acesteia a început să semene cu o groapă de gunoi, devenind un focar de infecţie care pune în pericol sănătatea comunităţii. De mai mulţi ani, femeia strânge în curte şi în casă lucruri adunate de prin tomberoanele din Slatina.
Oamenii spun că mai rău decât mirosul care vine de la groapa de gunoi strânsă de bătrână sunt rozătoarele care s-au cuibărit acolo. Şobolanii, în special, au început să caute hrană şi prin vecini, în ciuda capcanelor puse de aceştia.

*

„Am pus otravă pe lângă gard şi am strâns o dată 14 şobolani. Sunt mari, pe cuvântul meu. Am un spaţiu unde gătesc vara şi-mi intraseră sub aragaz”, povesteşte Titi Scarlat.


De peste doi ani, oamenii aşteaptă o reacţie din partea autorităţilor, care să-i scape de focarul de infecţie din mijlocul localităţii.

*

„Eu am vorbit cu primarul şi mi-a zis că n-are ce să-i facă. E casa ei, e pământul ei. Ne-a spus să facem o cerere şi să ne strângem cinci-şase inşi şi s-o semnăm ca să chemăm «Sanepidul» peste ea”, a adăugat Scarlat.

„Ne-a tot promis că va face curăţenie”

Deşi situaţia gospodăriei Ecaterinei Diaconescu este cunoscută de administraţia locală de mai bine de doi ani, edilii din Strejeşti au hotărât doar după inspecţia comisarilor de mediu să salubrizeze curtea bătrânei.

*

„Având în vedere situaţia financiară precară şi vârsta înaintată a doamnei Diaconescu, Primăria comunei Strejeşti a hotărât să salubrizeze curtea gospodăriei în data de 09 mai 2011. Femeia a acceptat să asigure accesul reprezentanţilor primăriei”, a declarat Aura Mandache.


Reprezentanţii primăriei spun că nu au notificat autorităţile competente în legătură cu focarul de infecţie din comuna lor deoarece Ecaterina Diaconescu a tot promis că face curăţenie.

*

„Noi am fost acolo şi cu cineva de la noi, de la primărie, care se ocupă de astfel de probleme. Am atenţionat-o, dar mai mult n-avem ce să-i facem pentru că nu putem să intrăm la ea în curte. N-am reclamat-o la Slatina pentru că ne-a tot promis că va face curăţenie”, a declarat viceprimarul Ion Daviduică.


Administraţia locală din Strejeşti trebuie să înştiinţeze Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu până pe 12 mai cu privire la efectuarea curăţeniei din gospodăria bătrânei.

Ce spune legea?

Potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, aprobată prin Legea515/2002, cetăţenilor le revin următoarele obligaţii: întreţinerea şi curăţenia locuinţelor pe care le deţin în proprietate sau cu chirie, a anexelor gospodăreşti, a curţilor şi împrejmuirilor acestora; depozitarea reziduurilor menajere şi a gunoaielor numai în locurile special amenajate de autorităţile administraţiei publice locale.Sursa: gazetanoua.ro