Preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%, a spus preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV: „În ultima perioadă, preţul la carne a crescut cu aproximativ 20%. Asta înseamnă produsul din carne undeva pe la 8%, deci asta va fi posibila scumpire. Nu la fiecare produs. În mod normal, n-ar mai trebui să crească preţul la ulei şi la zahăr, pentru că e producţie primară, ar trebui să se plafoneze preţul la pâine, ar trebui să scadă sau să rămână constant preţul la legume şi fructe, pentru că vine perioada caldă, dar la produsele procesate putem asista la creşteri de preţuri care nu pot să depăşească un 10-12% dacă, Doamne fereşte, nu se întâmplă ceva pe plan european”. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, prezent la emisiune, a explicat majorările de prețuri prin scumpirea cerelelor: „Cerealele, pentru prima dată după 20 de ani, au avut o creştere extraordinară de preţuri. Discutam de 120-130 de euro pe tonă şi, la un moment dat, am ajuns la 260 de euro pe tonă”. El a afirmat că nu se poate vorbi de preţuri la produse alimentare comparabile cu preţurile de import pentru că în UE TVA este 5% sau, în unele cazuri, zero.
Sursa: www.cvlpress.ro