- EUR
- 4,9770

-
Ultima zi de festival, un ghiveci oltenesc
Festivalul găzduit de olteni s-a terminat aşa cum a început, sărac în evenimente de umor şi fără spectatori. Ziua a doua a debutat cu o expoziţie de pictură, formată din tablouri din colecţia Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural (CJCPCTC) Olt. Au luat cuvântul Florian Dumitrescu, directorul CJCPCTC Olt, Gabriela Rusu-Păsărin, membru al juriului, Traian Zorzoliu, directorul Muzeului Câmpiei Boianului, Dorin Teodorescu, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional (DCPN) Olt, şi o serie de pictori olteni. După acest moment de umplutură, fără legătură cu un festival de umor, programul a fost continuat cu un aşa-zis duel al epigramiştilor. Într-o harababură totală, au fost premiaţi cei mai buni autori, fără a se da citire epigramelor pentru care li s-au acordat distincţiile.
Lansări de carte şi maşini de epocă
Câteva ore mai târziu, festivalul s-a mutat la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, pentru o triplă lansare de carte, un vernisaj de expoziţie de afişe şi o expoziţie de maşini de epocă. Actorii principali: Cristian Cheşuţ, Cornel Udrea, George Smarandache şi Dan Prigoană, fratele lui Silviu Prigoană.
Interpreţi mai mult sau mai puţin de umor
Ultima secţiune a festivalului, concursul de interpretare, a demonstrat încă o dată că „Oltenii şi restu’ lumii” nu mai este ce-a fost, fiind transformat într-un ghiveci oltenesc. Astfel, pe scenă au urcat şi actori care le-au oferit celor prezenţi în sală câteva minute de umor, dar şi actori care se pare că nu ştiau unde au aterizat, venind cu monologuri inadecvate pentru un astfel de festival. Dar, cum la concursul de interpretare se aflau în sala Centrului Cultural „Eugen Ionescu” aproape douăzeci de oameni, acţiunea neprezentând interes pentru slătineni, actorii şi-au putut face de cap. Nici măcar Claudiu Bleonţ, preşedintele din acest an al juriului festivalului, nu a participat la concursul de interpretare, făcându-şi intrarea pe scenă la 19:30, când a susţinut un micro-recital de o jumătate de oră.
*
„Oltenii şi restu’ lumii”, şaptesprezece ani de tradiţie
Apărut în 1994, ca festival de scenă, „Oltenii şi restu’ lumii” a fost transformat la iniţiativa lui Visi Ghencea într-un festival de stradă, care s-a bucurat de-a lungul anilor de un public numeros. Pe lângă publicul numeros şi concurenţi din toate colţurile ţării, festivalul-concurs s-a bucurat şi de invitaţi de renume din rândul artiştilor plastici şi actorilor români. La Slatina au poposit în cadrul celor şaptesprezece ediţii: Horaţiu Mălăele, Tamara Buciuceanu, Florin Piersic, Adriana Trandafir, Jean Paler, Maia Morgenstern.
De asemenea, alături de organizatori a fost mereu caricaturistul Ştefan Popa Popas. În ultimii ani, din cauza bugetului restrâns, costurile festivalului fiind suportate aproape în totalitate de CJCPCTC Olt,*„Oltenii şi restu’ lumii” a avut de suferit, axându-se mai mult pe partea folclorică şi din ce în ce mai puţin pe umor.
Sursa: gazetanoua.ro