În cadrul unei conferinţe de presă, senatorul Mihai Niţă, în calitate de fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, a încercat să dezbată anumite aspecte pe tema modernizării unităţii spitaliceşti, prin eforturile conjugate ale preşedintelui Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, şi ale primarului Slatinei, Darius Vâlcov. Senatorul s-a declarat de acord cu strategia celor doi lideri, numai că, în ceea ce priveşte un anumit aspect, i-a contrazis fără să vrea.

Schimbarea mentalităţii cadrelor medicale cu... forţa

Fostul manager al celei mai reprezentative unităţi spitaliceşti din judeţ a spus că ştie ce trebuie făcut pentru ca spitalul să devină unul etalon - schimbarea mentalităţii cadrelor medicale. Deşi susţine că a încercat să facă ceva în acest sens cât timp a condus spitalul, Niţă recunoaşte că nu a prea reuşit.

*

„Când am acceptat funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, am avut un singur gând, acela de a pune unitatea la punct. Am ştiut din prima zi că primul lucru de care este nevoie la spital este schimbarea mentalităţii. Pentru asta, trebuie lucrat un pic în forţă, să stai să-i urmăreşti în permanenţă pe cei care lucrează cu pacientul. Noi, românii, avem o problemă majoră, pe care o neglijăm, este vorba de mentalitate. Auzim frecvent cadre medicale medii, care spun că, la ce salariu au, de ce să mai muncescă. Eu vă spun că nu este atât de mic salariul unei asistente, faţă de cei care, de exemplu, lucrează la strung. Un medic, sau o asistentă, atunci când se angajază spune că îşi va îndeplini toate atribuţiile, însă când se vede pe funcţie, caută să mai doarmă noaptea, să refuze un pacient, dacă nu-i dă o şpagă. Nu avem cultul muncii, nu înţelegem că trebuie să ne facem datoria faţă de banii ăia puţini, câţi sunt. Nu-ţi convine, uşile sunt deschise”, susţine demnitarul.

Şi-a contrazis şeful, din exces de zel

Grăbit să aprecize o iniţiativă în care este implicat şi şeful său politic, Darius Vâlcov, senatorul Niţa şi-a exprimat o opinie care s-a dovedit a fi contrară celei a mai-marelui.

*

„Este de apreciat că cele două autorităţi şi-au unit eforturile pentru a investi în spitalul Judeţean. Nu cred că vreodată a existat în ţară o asemenea dorinţă de a pune la punct un spital. Apreciez eforturile preşedintelui CJ Olt şi ale primarului Slatinei, pentru un interes comun”, a declarat Niţă, continuând să-şi arate încrederea faţă de Vâlcov, însă, fără să vrea, l-a contrazis, în ceea ce priveşte ideea rămânerii serviciului de bucătărie în subordinea spitalului.

*

„Nu sunt de acord ca activităţile de preparare a hranei şi de spălătorie să mai fie vreodată în subordinea spitalului, trebuie să fie externalizate, pentru că cei de la spital nu trebuie să se mai ocupe să cumpere pătrunjel sau dero”, a spus Niţă, la doar câteva zile după ce Vâlcov declarase că rămânerea bucătăriei în atribuţiile spitalului va aduce o economie de 2,5 - 3 miliarde lunar: „Dacă bucătăria rămâne în responsabilitatea spitalului nu se vor cheltui patru miliarde pe lună, ci doar 1,5 miliarde”.

*

Demnitarul a continuat, încercând s-o dreagă: „Am încredere că domnul director Vladu, alături de cele două autorităţi, au o strategie comună pentru spital, pe care nu o dezvăluie încă. Se poate să nu ştiu eu totul... Dacă dânşii au decis ca bucătăria să rămână în subordinea spitalului înseamnă că nu este pregătit să scoată imediat la licitaţie, poate peste un an, oricum se are în vedere ca să nu se cheltuiască bani mulţi. Am încredere că acolo unde supraveghează Darius şi domnul Stănescu se vor face lucruri bune”.


Din exces de zel, demnitarul a recunoscut că s-au tras sfori pentru ca spitalul să rămână în ograda pedelistă.

*

„Atunci când s-a stabilit să treacă managementul în subordinea Consiliului Judeţean, nouă, celor de la PDL, nu ne-a convenit acest lucru, pentru că preşedintele CJ era de la PSD, iar managerul era al nostru. Noi am fi vrut ca managementul spitalului să fie în subordinea primăriei Slatina, având primarul de la partidul nostru. Ministerul a stabilit ca managementul să fie în subordinea CJ, pentru că majoritatea activelor aparţineau instituţiei judeţene. Personal, am fost la domnul ministru, şi am cerut ca managementul să rămână în subordinea primăriei, am fost cu dovezi, că e terenul nostru, dar nu s-a putut”, a precizat Niţă.



Sursa: gazetanoua.ro