- EUR
- 4,9771

-
După reabilitare, le plouă în case
În urmă cu câţiva ani, primarul Darius Vâlcov anunţa cu surle şi trâmbiţe reabilitarea termică a blocurilor din oraş, măsură ce urma să le ofere slătinenilor condiţii mai bune de locuit. Oamenii s-au bucurat de iniţiativă şi s-au grăbit să se înscrie în program. Blocurile sunt, ce-i drept, frumoase, văzute de la exterior, dar îmbunătăţirile aduse de proiect par a se opri aici, la partea estetică. Asta susţine P.D., un bărbat care locuieşte într-un apartament situat la ultimul etaj al unui bloc din zona Cuptorul de Aur. Slătineanul reclamă calitatea proastă a lucrărilor efectuate de constructorul din Bucureşti, lucrări care la nici doi ani de la finalizare au început să cedeze, în condiţiile în care atât primarul Darius Vâlcov, cât şi reprezentanţii firmei care s-a ocupat de reabilitare au garantat că timp de zece ani nu vor exista probleme.
*
„Locuiesc în blocul FA21, scara B, la ultimul etaj. Este un bloc care era în lucru la cutremurul din ’77, trebuia să aibă zece etaje, dar s-au sistat lucrările şi au rămas doar şase. Din această cauză, acoperişul nu a fost făcut cum trebuie, aveam placa fisurată. Când ne-am înscris pentru reabilitare, ne-au spus că se va turna şi placă, se va face hidroizolaţie, aşa încât nu vom mai avea probleme. M-am oferit să plătesc eu pentru a mă asigura că totul va fi bine, dar mi s-a spus că nu e nevoie, că e inclus în program şi acest aspect şi garantează zece ani lucrarea. Cu toate acestea, s-a făcut izolaţie direct peste placa fisurată, iar acum, când plouă, apa se infiltrează în pereţi, în mai multe locuri. La început, aveam probleme numai când ploua torenţial, dar de anul acesta se udă pereţii de fiecare dată când plouă”, povesteşte P.D.
Acoperişul, cârpit de şase-şapte ori
Nemulţumirea bărbatului este cu atât mai mare cu cât, odată cu demararea lucrărilor de reabilitare termină, s-a hotărât să-şi renoveze şi apartamentul. Din cauza calităţii proaste a muncii constructorului, investiţia are de suferit de fiecare dată când plouă.
*
„Gândindu-mă că se reabilitează blocul, că nu voi mai avea probleme cu placa fisurată, m-am apucat şi de renovarea apartamentului. După aşa-zisa reabilitare, au rămas probleme la conducta pluvială, iar atunci când plouă mi se udă peretele şi trebuie să stau cu mopul pentru a strânge apa. Am luat legătura la Primărie, am vorbit şi cu constructorul, firma Geostrad Construct. Au mai încercat să repare de vreo şase-şapte ori până în primăvară, dar de fiecare dată au venit cu cârpaci şi n-au făcut nimic. Le-am propus să mă lase să-mi fac acoperiş, dar n-au vrut să-mi dea autorizaţie. De vreo două luni nu mi-au mai răspuns nici la telefon”, explică bărbatul.
„Să repare sau să mă lase să-mi fac acoperiş”
Pe lângă numeroasele telefoane date în ultimul an la Primărie şi la Geostrad Construct, P.D. i-a prezentat şi primarului Darius Vâlcov, cu care s-a întâlnit întâmplător pe stradă, situaţia sa.
*
„Săptămâna trecută m-am întâlnit cu domnul primar pe stradă, era cu televiziunea şi i-am spus că sunt nemulţumit de lucrări. Mi-a spus că se rezolvă, că o să vină vineri să vadă despre ce este vorba, dar au trecut cinci zile şi n-a mai venit. Până acum a fost bine, n-a mai plouat, dar de acum înainte o să înceapă ploile, vine iarna. Nu pot să locuiesc în condiţiile astea, să repare sau să-mi dea autorizaţie, să mă lase să-mi fac eu acoperiş”, mai spune slătineanul.
*
Reabilitarea termică a blocurilor din Slatina a început în 2007. Cele mai multe blocuri au fost anvelopate prin schema de finanţare care obligă Guvernul să suporte cea mai mare parte a cheltuielilor, 50%, primăria 30% şi restul de 20% revine asociaţiilor de locatari.
Sursa: gazetanoua.ro
-
-