Ce filiaţie sau vreo afinitate… electivă ar putea să existe între regnul politic şi cel mafiot de pe la noi? Niciuna! - îmi răspunde pe un ton categoric interlocutorul meu ocazional - un veritabil combatant judeţean pe tărâmul politicii, ajuns acum departe, în Parlamentul de la Bucureşti. Ba îmi dă şi un sfat apăsat: „Prea vezi lucrurile simplist. Voi, ăştia de la ziare, săriţi calu’ cu generalizările. Politica e una şi mafia alta. N-au nicio legătură, domnul meu! Eu m-am băgat în politică să slujesc judeţul, oamenii, să mă bat pentru democraţie, pentru statul de drept. N-am nicio tangenţă cu interlopii”.
Îmi las - n-am încotro! - convivul postat ferm în convingerile lui şi mă duc, instinctiv, cu gândul la ultimul eveniment de „primă pagină” - tragedia sportivului american, ucis într-o „banală” îmbrânceală cu interlopii din Giurgiu. Reducând lucrurile la absurd, poţi zice că e o simplă temă de „fapt divers”. Numai că, în spatele ei se ascund (şi ies acum la iveală) multe păcate ale întocmirii româneşti. Afli, de pildă, că micul port şi reşedinţă de judeţ de la Dunăre e la cheremul unei încrengături de interese între „elita” politico-administrativă şi clanurile mafiote locale, între care străluceşte (şi cam face legea) celebrul „Butoane” cu şmecherii lui. Fiul acestuia e cel care i-a luat viaţa tânărului de peste ocean. Unite într-o frăţie ad-hoc, autorităţile locale sar iute să muşamalizeze scandalul, să diminueze consecinţele crimei şi să-i procure astfel odraslei ilustrului „Butoane” o condamnare mai uşoară. Un domn Cezar Măgureanu, traseist notoriu, de la PSD, la PNL şi acum la UNPR, face parte din panoplia de pretini vechi şi de nădejde ai interlopului. Dl deputat se disculpă: „Nu stau să văd că e clan, pentru că vine la anul timpul să le cerem voturile”. Dl Iliescu, primarele liberal al Giurgiului, e şi dumnealui deranjat de acuzaţiile aduse lui „Butoane” şi clanului: „Foarte uşor folosim eticheta asta Găşti? Păi, se mai formează datorită stării acesteia în care trăim în România”. Un avocat, vice al PNL Giurgiu, sare să-l apere pe criminal în instanţă. Eo cârdăşie transpartinică de toată frumuseţea.

Dacă-ţi arunci ochii la ceea ce se întâmplă şi prin alte părţi ale patriei noastre, constaţi cu stupoare că România e de fapt în ghearele găştilor şi clanurilor mafiote, agreate, pentru amiciţia şi colaborarea lor, fie pecuniară, fie discret electorală, de distinsa noastră elită politică. Mai ţineţi minte, cred, escapadele lui Bercea Mondial pe la sediile unor importante partide, în Bucureşti. Acelaşi Bercea al nostru, de la Olt, se pupă electoral cu dom’ preşedinte Băsescu la Curtea de Argeş şi o cadoriseşte pe doamna Maria cu salba de mahmudele. La Piatra Neamţ, un şef de poliţie judeţeană se miră foarte tare că lumea rea îi critică vecinul şef al mafiei din zonă că dă bani cu camătă. La Deta, în vestul sălbatic controlat de Gheorghe Falcă şi Traian Igaş, înşişi fiii primarului dau sub ochii poliţiei spectacolul ca-n filme cu împuşcături, săbii şi răniţi. Restructurate, Aministraţia şi Internele, cu poliţie şi jandarmerie cu tot, fac cu brio exerciţiul disoluţiei autorităţilor statului, poate că ăsta e prologul pentru alegerile din anul viitor.

Sursa: gazetanoua.ro