- EUR
- 4,9775

-
„Banii de la Guvern au fost inexistenţi, şansa noastră sunt fondurile europene”
În cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată ieri, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Olt, preşedintele Paul Stănescu şi reprezentanţi ai departamentului de Dezvoltare Regională au prezentat stadiul a cinci proiecte implementate cu fonduri europene la nivelul judeţului, prin Programul Operaţional Regional. Astfel, două dintre proiectele prezentate sunt finalizate, fiind vorba despre Reabilitarea şi dotarea Şcolii Speciale Ajutătoare Balş, Reabilitarea şi modernizarea DJ 604, unul în stadiul final - Reabilitarea şi modernizarea DJ 643A, şi alte două în faza incipientă - Reabilitarea şi dotarea Şcolii Profesionale Speciale Balş şi lansarea candidaturii pentru selectarea grupului şi aprobarea strategiei de dezvoltare locală integrată a zonei pescăreşti „Sudul judeţului Olt”.
„Parcă Oltul ar fi duşmanul Guvernului”
În deschiderea conferinţei, preşedintele Stănescu a reafirmat faptul că fondurile europene au stat la baza dezvoltării infrastructurii, deoarece de la Guvern banii au fost prea puţini.
*
„Şansa noastră sunt fondurile europene, pentru că banii de la Guvern au fost inexistenţi, parcă Oltul ar fi duşmanul Guvernului sau Guvernul este duşmanul României. Din păcate, prin programele guvernamentale, banii au fost foarte puţini, amăgirile mari. Ştiţi că pe acel PNDI al ministrului Udrea, la Olt, chiar dacă nu este cuprins niciun drum judeţean, sunt într-adevăr 250 kilometri de drumuri comunale, în localităţi mai mult conduse de primari PDL. E un lucru bun, pentru că şi acele drumuri sunt în judeţul Olt, mă bucur şi pentru atât, dar speram să fie mai mult şi să avem o strategie comună între Ministerul Dezvoltării şi Consiliul Judeţean Olt, din păcate, nu s-a putut. În acest sens, la ora actuală nu se întâmplă nimic, nu se discută nimic pentru Olt în realizarea acestui program, pentru că este nevoie de o garanţie bancară, iar băncile nu-şi asumă riscurile de a suporta banii pentru acest PNDI, dar asta e treaba Guvernului”, a declarat preşedintele.
Reabilitarea şcolilor speciale din Balş
Daniela Lungu, şeful serviciului de Dezvoltare Regională, din cadrul CJ Olt, a prezentat stadiul proiectului privind reabilitarea şi dotarea Şcolii Profesionale Speciale Balş.
*
„Pentru acest proiect s-a semnat contractul de finanţare în 14 iunie 2011. Durata de implementare este de 12 luni şi cuprinde lucrări de reabilitare a clădirii constând în recompartimentarea grupurilor sanitare, amenajări interioare cu vopsitorii, tencuieli, reparaţii, refaceri pardoseli, înlocuirea tâmplăriei, realizarea unei rampe de acces pentru persoanele cu handicap, amenajări exterioare, refacerea instalaţiei sanitare. Avem şi o componentă de dotări pentru birouri, săli de clasă, cabinetul de kinetoterapie, cabinetul medical şi sala de tratament, precum şi pentru atelierele de tâmplărie şi croitorie. Grupul ţintă este constituit din cei 94 de elevi care învaţă în prezent în această unitate de învăţământ şi 18 cadre didactice. Au fost lansate toate procedurile de achiziţie publică pentru atribuirea contractelor de servicii şi de lucrări, mai puţin dotările, şi ne aflăm în diferite faze de depunere sau evaluare a ofertelor. Valoarea proiectului este de 1,3 milioane lei, din care 808.000 lei, fonduri europene nerambursabile, 123.000 lei, contribuţia Guvernului şi 19.000 lei fonduri din bugetul Consiliului Judeţean Olt”, a spus Lungu.
De asemenea, a fost trecută în revistă şi finalizarea proiectului privind Reabilitarea şi dotarea Şcolii Speciale Ajutătoare Balş, care ar fi trebuit să se finalizeze astăzi, dar, fiindcă lucrările au mers într-un ritm susţinut, recepţia a fost făcută în urmă cu mai bine de trei luni. În prezent, lucrările se află în perioada de garanţie, care se va derula timp de 24 luni de la semnarea documentelor de recepţie.
Două drumuri judeţene, reabilitate
În cadrul conferinţei au fost prezentate şi stadiile proiectelor de reabilitare a două drumuri judeţene, unul fiind finalizat, iar celălalt va fi recepţionat peste puţin timp.
*
„Reabilitarea şi modernizarea DJ 643A, Balş – limită judeţ Dolj, are o valoare de aproximativ 200 miliarde lei vechi. S-a semnat contractul de finanţare în data de 27 noiembrie 2009, având o durată de implementare de 30 luni. În data de 1 februarie 2011 s-a semnat contractul de execuţie cu Delta ACM, iar în prezent lucrările sunt realizate în proporţie de 95%, iar după data de 7 noiembrie, când expiră contractul cu firma constructoare, vom realiza recepţia la terminarea lucrărilor. Am avut ca şi indicatori realizaţi 17 km drum judeţean modernizaţi, 3 km reabilitaţi, 59 drumuri laterale amenajate pe o lungime de 25 m fiecare, podeţe tubulare, şanţuri, semnalizare şi marcaje rutiere”, a precizat Daniela Lungu.
Aceasta a trecut în revistă şi alt proiect care a fost finalizat cu trei luni înainte de termen: „Contractul de finanţare pentru proiectul privind reabilitarea şi modernizarea DJ 604 a fost semnat pe 13 februarie 2009, având o perioadă de implementare de 34 de luni, lucrările de reabilitare şi modernizare au fost executate în baza contractului de execuţie semnat în data de 14 octombrie 2009, iar recepţia la terminarea lucrărilor s-a realizat în data de 26 august 2011. Avem realizaţi indicatorii următori: drum judeaţen modernizat pe aproape 15 km, reabilitare pe 23 km, 70 drumuri laterale amenajate pe 25 m fiecare, podeţe tubulare, şanţuri pe de o parte şi pe alta a drumului, semnalizare şi marcaje rutiere”.
Proiect pentru dezvoltarea zonei pescăreşti
Daniel Şarpe, manager de proiect, a prezentat stadiul unei strategii la care se lucrează de ceva timp, şi speră că dacă se va primi acceptul, zona de sud a judeţului nu ar mai avea de suferit atât de mult:„S-a depus dosarul de candidatură pentru selectarea grupului şi aprobarea strategiei la Autoritatea de management a Programului Operaţional pentru Pescuit. Valoarea acţiunilor prevăzute în strategie este de 8,7 milioane euro, din care 7,1 milioane euro din fonduri europene, iar 1,6 milioane euro contribuţie privată”.
Sursa: gazetanoua.ro