În urmă cu două săptămâni, Marian Cristinel Cîrloganu vorbea, în cadrul unei conferinţe de presă, despre accesarea fondurilor europene la nivelul AJOFM Olt şi despre relaţia sa cu preşedintele ANOFM, la adresa căruia avea numai cuvinte de laudă. Mai mult, Cîrloganu anunţa că atât el, cât şi Silviu Bian îl vor acţiona în instanţă pe secretarul general al PDL Olt, Dan Bălăşescu, pentru declaraţiile privind ilegalităţile comise de cei doi pe bani europeni. După arestarea preventivă a lui Silviu Bian pentru luare de mită, directorul AJOFM Olt continuă să îl susţină şi spune că nu îl crede capabil pe acesta de a comite astfel de infracţiuni.

*

„Bian e prietenul meu indiferent dacă a făcut sau n-a făcut, acum fiecare răspunde pentru ce a făcut. Dar eu nu cred că era în stare să facă aşa ceva, eu îl cunosc bine, de zece ani şi nu era capabil să facă aşa ceva. Eu am o relaţie de prietenie cu el, dar niciodată nu am uitat cine sunt eu şi cine e el şi respectul a fost reciproc. Nu am avut niciodată probleme cu el”, a declarat directorul AJOFM Olt.

„Proiectele AJOFM Olt nu sunt pe axa patru, cea despre care este vorba în conflict”

Cîrloganu mai spune că niciunul dintre proiectele AJOFM Olt nu s-au aflat în subordinea directă a lui Bian şi nu i s-au pretins niciodată bani de către acesta.

*

„Ambele proiecte pe fonduri europene ale AJOFM Olt sunt pe axa cinci, nu pe axa patru, «Modernizarea serviciului public de ocupare», despre care este vorba în conflictul de la Râşnov, aflată în subordinea directă a preşedintelui ANOFM. De asta nu am avut foarte multe contacte cu Silviu Bian pe linia proiectelor, pentru că el nu are nicio atribuţie pe axa cinci, care este monitorizată direct de Ministerul Muncii, prin Autoritatea de Management”, a precizat Cîrloganu.

AJOFM Olt, afectată de demiterea lui Bian

Scandalul în care este implicat Silviu Bian, urmat de arestarea şi demiterea acestuia vor duce la o disfuncţionalitate în derularea fondurilor, lucru care va afecta şi AJOFM Olt, e de părere directorul executiv al instituţiei.

*

„Noi avem un proiect aprobat pe axa patru. Aceste proiecte sunt aprobate de evaluatorii independenţi, care sunt angajaţi de Autoritatea de Management a Ministerului Muncii, iar partea de implementare este monitorizată de ANOFM. Din acest punct de vedere, vom fi afectaţi de schimbări. Probabil că va fi o disfuncţionalitate în derularea fondurilor, totul depinde de cât de rapidă va fi înlocuirea preşedintelui. Depinde foarte mult cine va fi persoana care îl va înlocui, dacă va veni din sistem, ştie despre ce e vorba şi se va adapta foarte repede sau va veni din exterior”, crede Marian Cristinel Cîrloganu.

*

Silviu Bian a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, sub acuzaţia de luare de mită, iar duminică a fost demis de premierul Emil Boc din funcţia de preşedinte al ANOFM.

*

„În data de 17 septembrie 2011, inculpatul Bian Silviu, în calitate de preşedinte al ANOFM, a primit suma de 22.000 euro şi 19.000 lei de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM. Banii au fost pretinşi de către inculpatul Bian Silviu pentru ca, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene şi destinate dezvoltării resurselor umane, reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activităţii în cadrul proiectelor. De asemenea, această sumă, primită cu titlu de mită printr-un intermediar, reprezintă o parte din salariile funcţionarilor respectivi pe luna august 2011”, a informat DNA.

Sursa: gazetanoua.ro