- EUR
- 4,9773

-
Criza, şmecherii şi... prostimea
Voci notorii, gen Roubini, în materie de economie şi finanţe, bisnismani de rezonanţă transnaţională prevestesc insistent în ultima vreme nu o depăşire a recesiunii, ci revenirea crizei, faza a doua, mai devastatoare decât prima. Degeaba guvernele principalelor puteri economice occidentale au pompat în băncile ameninţate de faliment sume fabuloase de sute de miliarde de dolari sau euro. Dezechilibrele n-au putut fi lecuite cu astfel de improvizaţii. Datoriile suverane s-au umflat şi mai mult. Îngrozită de proporţiile dezastrului de recrudescenţa falimentelor, de pierderea locurilor de muncă şi prăbuşirea nivelului de trai, populaţia din ţări, până mai ieri sigure şi prospere, se revoltă; pe Wall Street, în capitala economică a lumii, revolta zecilor de mii de tineri capătă accente violente; revolta se extinde rapid pe Bătrânul continent şi ia foc pe străzile Londrei, Romei, Atenei, Madridului, Lisabonei. Revoltaţii arată cu degetul şi acuză vinovaţii: nimeni alţii decât bancherii cu lăcomia şi utopismul lor iresponsabile, în profitabilă comuniune cu guvernanţii şi politicienii preocupaţi acum să-şi salveze pielea, transferând sacrificiile şi costurile crizei pe spinarea contribuabililor şi cetăţenilor de rând, în capul cărora, de când e lumea lume, se sparg toate oalele şi ponoasele hoţiilor comise de cei... deştepţi şi descurcăreţi.* În genere, puternicii zilei şi mafia economică şi bancară şi-au dat mâna ca să fenteze legea şi să ia cât mai mult de pe urma speculaţiilor şi ingineriilor financiare. Astfel de inginerii (s-a văzut cu ochiul liber în cazuri celebre - SOV, Tender, Iacobov, Sechelariu, Patriciu, Jiji Becali) au golit, de fapt, şi punga săracilor tranziţiei şi au umplut buzunarele deştepţilor glorioasei epoci postdecembriste.
Într-un moment de... emoţionantă criză de conştiinţă şi de apăsare faţă de suferinţele boborului, dl Băsescu zicea cu un soi de revoltă în glas, că nu e drept să-i impozitezi pe cei săraci, dar productivi, protejându-i pe bogaţi şi pe baroni, că vezi, Doamne, în felul acesta afectezi capacitata de producţie a ţării, consumul şi relansarea economică. Vorbe de clacă, populism portocaliu ieftin, căci ştie toată naţiunea cine a ciopârţit brutal salarii, indemnizaţii, pensii, deteriorând schimbul firesc dintre vânzări şi cumpărări de mărfuri şi servicii. Datoria publică şi datoria externă ale ţării au atins niveluri fără precedent. Nota de plată nu o vor achita-o cei bogaţi, ci cei săraci, cine ştie în câţi ani de-acum încolo. Calvarul acestor datorii nu îl va suporta în toată duritatea lui familionul Băsescu şi şleahta sa de profitori.
Venit zilele trecute să depună flori la catafalcul liderului ţărănist Ion Diaconescu, preşedintele Băsescu, evident, un exponent de marcă ai îmbuibaţior noii clase politice, a fost întâmpinat de o protestatară cu acuzaţia că „V-aţi îmbogăţit, dumneavoastră şi fiicele, pe seama amărâţilor de care vă bateţi joc şi îi sfidaţi!”. Prins la înghesuială, groparul guvernului Ciorbea a îngăimat: „Doamnă, nu e momentul să...”. Într-adevăr, cel care a atacat cu înverşunare partidele istorice şi a avut o contribuţie... inestimabilă la decimarea politică a ţărăniştilor nu mai era cazul să facă un inutil act de prezenţă la acest trist eveniment.
Sursa: gazetanoua.ro