- EUR
- 4,9768

-
O casă a lui Bercea, focar de infecţie în mijlocul Slatinei
O casă de pe bulevardul A.I. Cuza a fost lăsată în paragină de mai multe luni. Uşor-uşor, au început să-i dispară geamurile şi uşile, furându-se tot ce se putea din interior. Imobilul este în prezent folosit, se pare, drept toaletă publică, mirosurile de urină şi fecale ridicându-se în atmosferă spre disconfortul trecătorilor prin zonă.
Deşi, în urmă cu câteva luni, în această clădire funcţionau mai multe spaţii comerciale, aceasta şi-a schimbat aspectul din momentul în care a intrat în „portofoliul” lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Cum acesta se află de mai bine de şase luni la închisoare, familia sa a neglijat întreţinerea proprietăţii. În urmă cu câţiva ani, clădirea care a ajuns o ruină în mijlocul Slatinei a servit drept sediu pentru Organizaţia judeţeană a Partidului Liberal-Democrat, care era condusă de un fost viceprimar al municipiului, Gabriel Diaconu.
Bercea, obligat la reabilitare
Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, dacă proprietarul clădirii nu va lua măsuri pentru reabilitare riscă amenzi usturătoare şi chiar confiscarea.
*
„Este prinsă pe Legea 153, Legea Faţadelor. Săptămâna aceasta vom aproba Regulamentul. Cunosc foarte bine situaţia imobilului şi am văzut că i-au luat şi ferestrele, nu ştiu din ce motiv. E şi cu faţa la bulevard. Trebuie să ia măsuri urgente, în caz contrar vor fi amendaţi. La Regulament trebuiau consultaţi nişte specialişti şi încă nu l-am finalizat. Am zis să-l adaptăm mai mult la conjunctura oraşului pentru că, iniţial, era făcut mai legislativ. E vorba ca în câteva zile să-l aprobăm şi, în momentul în care îl vom aproba, în spate există acest inventar. Imediat după aprobare, dacă în 60 de zile nu ne dă un răspuns afirmativ sau că nu are posibilităţi, noi trecem la amendă şi apoi vom hotărî. Este posibil să-l preia primăria pe costurile noastre şi vom vedea ce se întâmplă”, spune Ana Anghel, viceprimarul Slatinei.
*
Ea a confirmat că proprietarul imobilului este interlopul originar din Drăgăneşti-Olt: „Proprietarul clădirii am auzit că este Bercea. Pot să vă confirm că este Anghel Sandu”.
„Palatele” din Slatina ale lui Bercea
Bercea a construit în Slatina opt case, toate identice, dar niciuna cu autorizaţie de construcţie. Pentru patru dintre imobile, cu sprijinul justiţiei oltene şi al primăriei, Mondialu’ a câştigat procesele cu municipalitatea. După ce şi-a stricat relaţia cu edilii însă, reprezentanţii Primăriei Slatina încearcă acum să-i demoleze patru imobile construite fără autorizaţie. Anghel Sandu are în prezent nu mai puţin de 30 de procese cu Primăria Slatina.
Bercea Mondial a început construcţia imobilelor în Slatina prin anul 2002. A cumpărat un teren pe bulevardul A.I. Cuza şi imediat a început să construiască, fără să deţină vreo autorizaţie de construcţie. Primăria Slatina l-a acţionat în instanţă şi a început să dea amenzi, însă niciodată nu l-a sancţionat pe adevăratul proprietar al imobilelor, întrucât Bercea avea grijă să vândă fictiv casele. Astfel că în instanţă plângerile Primăriei erau respinse ca nefondate. Acest lucru a fost posibil chiar din cauza municipalităţii, care a „omis” să înscrie litigiul în cartea funciară, aşa că Bercea vindea imobilele nestingherit, iar Primăria îl amenda şi îl chema în instanţă numai pe „fostul proprietar”, sancţiuni anulate din faşă şi plângeri respinse imediat ca fiind nefondate.
Ce spune Legea faţadelor?
Legea privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, iniţiată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi cunoscută drept Legea faţadelor, prevede reabilitarea elementelor de construcţie de la nivelul faţadelor şi învelitorilor sau teraselor care, prin nivelul avansat de degradare, „prezintă pericol public”. Reabilitarea revine în obligaţia deţinătorilor de orice fel ai clădirilor care prezintă grad înalt de degradare, aceştia urmând „din proprie” iniţiativă să demareze lucrările, cu finanţare proprie.
Clădirile care fac obiectul legii vor fi evaluate de autorităţile locale, acestea urmând să notifice proprietarii asupra obligaţiilor ce le revin. Lucrările de intervenţie trebuie să fie executate şi finalizate în 12 luni de la data primirii unei notificări de la primărie.
Proprietarii se pot trezi cu datorii financiare către municipalitate în cazul în care nu execută lucrările de intervenţie, nu le finalizează la termen sau refuză executarea lor. În acest caz, primarul poate solicita Consiliului Local aprobarea executării lucrărilor de reabilitare de către administraţie, în numele şi pe cheltuiala deţinătorilor notificaţi. Primăria ar urma după aceea să recupereze datoriile de la proprietari până la data recepţiei finale a lucrărilor de intervenţie executate.
Proprietarii de clădiri vechi care dovedesc că realizează lunar venituri medii nete pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie vor fi scutiţi de unele cheltuieli de reabilitare a faţadelor.
Sursa: gazetanoua.ro