Miercuri, 26 octombrie, Primăria din Craiova i-a primit pe artiştii Ştefan Popa Popa’s şi Gabriel Bratu pentru a consemna cea de-a V-a ediţie a Salonului Internaţional de caricatură şi grafică satirică.

Foto:Remus Badea


Caricaturile Madonei, ale lui Luciano Pavarotti sau Barack Obama şi desenele satirice cu mesaje sociale ori politice au umplut holul principal al Primăriei. Printre cei care au expus se numără Ştefan Popa Popa’s, Gabriel Bratu, Albert Poch, Traian Benţa, Ovidiu Ambrozie-Bortă şi nu numai. În atmosfera oficială a şedinţei solemne susţinută în Sala mare a Primăriei, *zeci de craioveni au venit să îl salute pe Popa’s şi să zâmbească în faţa lucrărilor sale. „Nu voiam să fie multă lume astăzi pentru lucrurile de elită, care sunt perene, ne oferă stabilitate, dar nu atrag mulţi oameni. Ele nu dau pe gratis mici şi bere. Saloanele de umor încă trăiesc în această ţară datorită românilor, care au ştiut să râdă, să facă haz de necaz”, a spus zâmbitor Ştefan Popa Popa’s după ce i-a mulţumit cordial primarului Solomon pentru susţinere.

Timp de două ore, câteva albume de valoare bătute în pielea de Cordoba ce înfăţişau figuri sfinte au putut fi admirate de curioşi. Adresându-se publicului adunat în jurul său, Popa’s a insistat ca aceste lucrări să fie văzute, remarcate de cei prezenţi. „Pe timpul lui Ceauşescu am ieşit pe stradă cu un tablou Picasso original. Am cerut 5 lei pe el, am vrut să văd dacă îmi dă cineva banii ăia. Nu mi-a dat nimeni. Aveţi aici albumele care vor merge şi la Vatican. Acolo se editează albumul Popa’s, nu în România”, a mai completat artistul puţin grăbit în voce.

Amintiri din copilărie

Barack Obama în viziunea lui Ştefan Popa Popa's.


Dezinvolt şi sincer, Ştefan Popa Popa’s i-a îndemnat pe jurnaliştii prezenţi să înceapă să aprecieze lucrurile de elită, „ca să punem şi noi odată ştampila de vot acolo unde trebuie”. Întrebat de o copilă care e cea mai frumoasă amintire din copilărie, artistul a răspuns fără ocolişuri: „Eu am fost cam matur când eram mic, aşa spun mulţi. Desenam pe toate feţele de masă sau cearşafurile părinţilor şi din cauza asta luam bătaie pentru că la 3-4 ani nu desenam pe hârtii şi stricam bunurile din casă.”

Printre remarcile ironice ale lui Popa’s la adresa societăţii româneşti, craiovenii au putut zâmbi în faţa unor desene grafice satirice semnate de artişti internaţionali. Mesajele acestora, sociale ori politice, vizau condiţia României, felul în care este văzută ţara nostră în U.E sau N.A.T.O.

Ştefania Bătrînca


Sursa: jurnalulolteniei.ro