Cel mai compact sistem de operare x86


  1. #1
    Junior ____'s Avatar ____ va deveni faimos in curand
    Data de inscriere
    27-12-2008
    Locaţie
    Craiova
    Sex
    M
    Mesaje
    72
    Mesaje bazar
    319
    Putere Reputatie
    32
    Reputatie
    58
    Puncte CF
    0.0

    Wink Cel mai compact sistem de operare x86

    Astăzi am dat peste un sistem de operare care poate pretinde să fie cu adevărat super eficient.KolibriOS este un sistem de operare foarte compact ,compatibil cu platforma 32biti x86.Are o dimensiune de numai 4,4 MB in format ISO bootabil,sau 2.8 MB arhivat in format ZIP. Este scris complet in limbajul de programare 32 bit assembly ,si vine cu o interfata grafica(GUI) ultra-lightweight ,foarte intuitiva.
    Se simte rapid şi zippy, chiar şi în mediul virtualizat gen VmWare sau VirtualBox ,fiindui necesar numai 10 MB(zece ) ram ,nu are nevoie de spatiu de stocare ,ruland exclusiv din fisierul ISO ,de pe o discheta,card sd,stick usb sau cd, si vine cu o grămadă de jocuri 2d banale, un server web, server FTP, instrumente de dezvoltare, demo-uri grafice, un program de desen, un CD player, utilităţi, etc...totul intr-un pachet de 4.4 mb.
    Ca necesitate hardware, KolibriOS are nevoie doar 10-16 mb ram ,si un procesor 50mhz.
    Pentru mai multe detalii vizitati http://kolibrios.org/en/

  2. #2
    Newcomer Misstretz's Avatar Misstretz reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    16-04-2012
    Locaţie
    Edinburgh, United Kingdom, United Kingdom
    Sex
    M
    Mesaje
    13
    Mesaje bazar
    10
    Putere Reputatie
    25
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    0.0
    E simpatic,l-am incercat...insa intentionam sa il urc pe vreo 5 HP T5530 Thin Clients....insa,cum nimic nu se dovedeste asa usor precum se vrea....surpriza: T5530 e de fapt un .ARM VIA Eden la 800 MHz,fiecare bucata luata la o licitatie pe eBay @ 10 lire/bucata.
    Momentan cutia de chibrituri ruleaza WinCE ( Cripple Edition ) si Puppy Linux (ceva mai sanatos la cap si mai capabil spre deosebire de Windows CE; in conditiile in care conserva ar fi fost un x86 ii tranteam un Windows 2000).Sa speram ca se gaseste vreun curios sa scrie un kernel si pentru .arm cat mai curand posibil.Altfel,T5530 ramane o afacere proasta,cu un sistem de operare si mai prost.
    Windows CE,spre deosebire pana si de Windows Mobile e o versiune complet dezgolita de programe,lasand loc pentru un I.Explorer 5 (jalnic,fara a suporta Adobe Flash) si un Windows Media care se chinuie sa redea .ogg,.wav si .mp3.Command Prompt si Notepad sunt niste aplicatii scrise de terti,iar singurele fapte bune sunt suportul PPPoE si Citrix ICA,VNC Shadow si RDP.....a,si un program tert de telnet,pe care il chinuiam cand accesam interfata routerului din campus prin portul aferent.

    In rest,mai bine imi faceam propria versiune de Windows XPe ( succesorul lui Windows CE,insa care mai urla dupa minim 256 MB RAM,desi eu am impins si XP Home pe gioarse cu 96 MB RAM (128-32 Video) ) insa CD-urile sunt greu de dobandit iar buider-ul ruleaza doar pe Server 2003 folosind un sistem de licentiere dubios de sigur (sau pe care nu s-a gasit inca nimeni sa il cracuiasca).

    Builder-ul nu face decat sa acceseze un ISO al unui Windows XP Professional din care permite eliminarea aplicatiilor si librariilor pe care le consideri inutile pe sistemul pe care il instalezi ( sau,in cazul celor de la Automatica...il construiesti ),ajungand si la surse compilate in jur de 80 MB,instalabile in cca. 135-200 de secunde de pe un USB boot-abil.
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

  3. #3
    Junior ____'s Avatar ____ va deveni faimos in curand
    Data de inscriere
    27-12-2008
    Locaţie
    Craiova
    Sex
    M
    Mesaje
    72
    Mesaje bazar
    319
    Putere Reputatie
    32
    Reputatie
    58
    Puncte CF
    0.0
    Ideea e, ca versiunea asta de OS, nu e compatibila decat cu procesoare x86 32 biti,si ca sa-l faci sa meraga pe ARM,sau PowerPC ,ar trebui rescris de la 0,pentru ca ,cam tot sistemul de operare functioneaza ca un kernel(este incarcat complet in memoria ram,exact ca un kernel)
    Daca ai timp liber,si multi nervi de omorat,ai putea sa incerci sa-ti faci un kernel from arm source pentru micutul ala VIA Eden,si poti sa pui chiar si Android pe el .
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Tags for this Thread

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: