https://www.click.ro/news/national/a...ticipa-oricine

O asociație s-a apucat să numere ciorile din România și să afle unde fac probleme aceste înaripate. Este pentru prima dată în ţara noastră, timp de două luni, are loc un recensământ al ciorilor.

Se vede cu ochiul liber că tot mai multe ciori au înjuns în orașe. Speciliștii spun că s-a întâmplat acest fenomen din cauză că au fost tăiați pomii de pe marginea drumurilor, iar ciorile se adăpostesc acum mai mult prin parcuri.

Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus”, din Târgu Mureș, a început un recensământ al coloniilor de cioară de semănătură din România, până la sfârșitul lunii aprilie. La recensământ poate participa oricine care cunoaște sau găsește o colonie de ciori.

Specialiştii vor să afle în acest fel dacă într-adevăr ciorile sunt prea multe şi unde creează neplăceri. Specia este protejată de lege pe durata cuibăritului.

Între 1 februarie şi 15 august este interzisă împuşcarea ciorilor pentru că există riscul distrugerii altor specii rare care îşi fac cuib în coloniile de ciori.

Cum se numără ciorile
La fiecare colonie de ciori de semănătură trebuie colectate următoarele date:
Locația exactă, dacă avem GPS sau vreo aplicație pe telefon, putem marca cu aproximație mijlocul coloniei, dacă nu trebuie doar să notăm cât mai exact locația coloniei astfel încât la încărcarea datelor să le putem marca pe harta on-line.
În orașe merită notată adresa exactă (de ex. copacii din strada Primăverii de la nr. 2 la nr. 8), în sate e bine să descriem locația față de un punct pe care putem să-l găsim pe hartă. De exemplu: Dumbrăvioara, la aproximativ 100 m de intersecția către Glodeni, în direcția Reghin.
Numărul cuiburilor: trebuie să le numărăm cât mai exact posibil.
Numărul și speciile de arbori pe care se găsește colonia (opțional) – dacă avem posibilitatea și cunoștințele să determinăm arborii pe care se află colonia.
Datele se introduc în aplicația baza de date cu acces liber a Grupului Milvus, sub meniul Observații ocazionale.
Dacă aveți nevoie de ajutor, vă rog se ne scrieți la adresa office@milvus.ro.
Sursa: Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus”

1 Ati participa la un astfel de recensamant ?
2 Este important sa stim cate ciori sunt in tara ?
3 Este irelevant .
4Este o ineptie .