A sosit toamna…a sosit vremea evenimentelor! Cum faci să ai o organizare...

A sosit toamna…a sosit vremea evenimentelor! Cum faci să ai o organizare de 10

1.417
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Elevii si studentii din toata tara au inceput cursurile de putin timp, dar deja se gandesc si se pregatesc de mult asteptatele baluri de boboci, dar si de petrecerile care au loc in acesta perioada. Site-urile de socializare sunt pline de evenimente dedicate tinerilor: baluri de boboci, petreceri pentru elevi, petreceri studentesti, simpozioane, piese de teatru si film etc. Fel si fel de institutii si societati comerciale sunt angrenate in aceste organizari, dar pentru a te numi organizator nu este asa simplu precum pare.

Ce inseamna organizarea unui eveniment si cine se ocupa de asta? Organizarea de evenimente consta in procesul de organizare a unui festival, bal de boboci, congres, conferinta, ceremonie, banchet, competitie, expozitie sau petrecere. Organizarea evenimentelor presupune bugetarea, stabilirea datelor, selectarea si rezervarea unei locatii pentru eveniment, obtinerea autorizatiilor necesare, coordonarea transportului si a parcarii etc. In functie de natura evenimentului organizarea poate sa includa: elaborarea unei teme sau concept a/al evenimentului, stabilirea decorului si a elementelor de entertainment, coordonarea completa cu locatia aleasa si serviciile oferite de catre aceasta (electricitate si alte utilităti), aranjamentele de decor, mese, scaune, echipe de suport si securitate, catering, elemente de signalistica, parcare, curatenie.

Institutiile si firmele care activeaza in acest domeniu sunt, de cele mai multe ori, specializate pe tipuri de evenimente: evenimente private, evenimente corporate, evenimente publice de tipul concertelor, festivalurilor etc.

Legea 353 / 2007 este cea care guverneaza institutiile si companiile de spectacole sau concerte din Romania. Pentru a te numi institutie sau companie de spectacole trebuie sa detii o licenta in acest sens, licenta ce se obtine in urma unor cursuri de formare profesionala si ulterior inscrierea institutiei sau companiei in “Registrul institutiilor si companiilor de spectacole sau concerte” ce este administrat de compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor. Acest registru este disponibil on-line pe site-ul www.RegistrulArtelor.ro tuturor celor care vor sa cunoasca daca o institutie sau companie este sau nu inscrisa conform prevederilor legale. Registrul cuprinde si o sectiune destinata persoanelor fizice / juridice care realizeaza activitati de impresariat artistic, dar acestea nu pot organiza evenimente.

Asa cum precizeaza legea cei care organizeaza evenimente fara sa fie inscrisi in acest registru la sectiunea pot primi amenda de pana la 5000 lei si pot avea evenimentul suspendat.

In Craiova. la categoria “Institutii de spectacole sau concerte” se afla inscrise urmatoarele institutii: Ansamblul Folcloric “Maria Tanase”, Teatrul Liric “Elena Teodorini”, Filarmonica “Oltenia”, Teatrul de Copii si Tineret “Colibrii” si Teatrul National “Marin Sorescu”, iar la categoria “Companii de spectacole sau concerte” sunt inscrise doar 4 companii: Royal Management Int SRL, Coffee Makers SRL, Habitat Craiova SRL si Evenimente Ideale SRL.

Nu toti tin cont insa de aceasta lege, iar unele companii spun ca este de ajuns sa aiba anumite coduri CAEN inscrise la Registrul Comertului pentru a organiza evenimente. Aceste coduri CAEN sunt necesare, dar nu suficiente pentru ca la Registrul Comertului este specificat faptul ca: “Neobtinerea autorizatiilor conduce la aplicarea de amenzi si chiar la sanctiuni de inchidere a societatii.”

O societate comerciala trebuie sa faca distinctie intre ce are dreptul sa desfasoare, ce este autorizata sa desfasoare si ce este avizata sa desfasoare.

Desi organizarea unor evenimente pentru liceeni sau studenti tine de educatia nonformala, nu se poate detasa de celelalte tipuri de educatie (formala si informala), motiv pentru care ele genereaza un puternic castig de imagine institutiei educative si culturii sale organizationale.

Pentru ca toamna se numara bobocii, iar toate orasele din tara celebreaza in acesta perioada venirea celor mai frumosi tineri in bancile liceelor sau facultatilor, spunem ca e vremea evenimentelor pline de euforie si exuberanta specifica tinerilor.

Dintre cei care vor concerta in aceasta toamna in cadrul acestor evenimente amintim: Liviu Teodorescu, Noaptea Tarziu, The Motans, F. Charm, Oana Radu, Mira, Generatia Folk, Alessia dar si multi alti artisti ce vor incanta publicul cu cele mai noi hit-uri ale momentului.

Tinerii elevi sau studenti sunt asteptati sa se bucure impreuna cu prietenii si profesorii la o serie de evenimente ce serbeaza venirea sezonului de toamna dar si inceperea unui nou an scolar.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.