Avocații din cadrul Baroului Dolj au protestat la Judecătoria Craiova. Vor Palat...

Avocații din cadrul Baroului Dolj au protestat la Judecătoria Craiova. Vor Palat de Justiție

2.708
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 1,00)

Avocații din cadrul Baroului Dolj au protestat, vineri, în fața Judecătoriei Craiova, fiind nemulțumiți de faptul că nu au un sediu adecvat unde să își desfășoarea activitatea. Acestora li s-a promis construirea Palatului de Justiție Craiova, dar nu s-a concretizat nimic până în prezent. 

„Avocații solicită condiții decente în instanțele de judecată” și  „Craiova merită un Palat de Justiție”, acestea sunt cele două mesaje pe care avocații craioveni le transmit Ministerului Justiției.

Potrivit decanului Baroului Dolj, Palatul de Justiție este doar pe hârtie, li s-au tot făcut promisiuni în acest sens, dar, spune Lucian Săuleanu, „de 10 ani nu s-a întâmplat nimic”.

„Mesajul care trebuie să fie transmis și receptat în mod corect de opinia publică este cel legat nu de interferența noastră cu organizarea judiciară, ci cu aceste condiții decente pentru desfășurarea activității noastre. Acest Palat de Justiție este doar pe hârtie, în prezent, și cred că este dreptul nostru să solicităm decidenților politici să considere că acest proiect este o prioritate pentru zona noastră. De ce luăm atitudine? Pentru că de 10 ani aveam așteptări și noi nu vrem să mai așteptăm alți 10 ani de acum încolo. Indiferent cum doresc alții să considere acest protest al nostru, totul este apolitic, nu are legătură cu organizarea instanțelor, ci doar cu investițiile care trebuie să fie asigurate de Ministerul Justiției și Compania Națională de Investiții. Statul român trebuie să asigure aceste condiții, dar și apărarea drepturilor și libertăților. Nu poți face o justiție de calitate dacă cei care se ocupă de activitate stau în spații improprii”, a declarat decanul Baroului Dolj, Lucian Săuleanu.

Avocații sunt dispuși să mai continue activitatea în condițiile actuale încă trei ani de acum încolo, dar vor să li se dea asigurări că anul 2024 va fi anul în care se realizează proiectul.

„Înțelegem să ma zăbovim, cu acest chin al desfășurării activității, pentru că este un chin, un an, doi, trei, dar să fim siguri că în 2024, dacă pe hârtie s-a prevăzut realizarea investiției, să rămână 2024. Aceste clădiri din secolul XIX mai corespund oare? Prin demersul nostru de astăzi punem umărul pentru realizarea acestui proiect. Sper ca actulaul ministru al Justiiei și cei de la CNI vor înțelege că un oraș cum este Craiova merită un Palat de Justiție”, a mai spus Săuleanu.

Amplasamentul actual, aflat într-o clădire monumentală, a fost atribuit Judecătoriei Craiova în anii de după 1960, instanţele judecătoreşti din Oltenia având în perioada interbelică, şi imediat după, sediul în clădirea actualei Universităţi.     

Clădirea construită în anul 1890 de către arhitectul Ion Socolescu în stilul neoclasicismului, atribuită Palatului de Justiţie era propice judecării pricinilor din toate judeţele Olteniei.   

De la jumătatea lunii martie, activitatea se va desfășura în două dintre clădirile aflate în vecinătatea Centrului Multifuncțional, mai precis Centrul de Excelenţă în Afaceri și Centrul pentru IMM-uri şi Institute de Cercetare şi Inovare.

„Palatul de Justiție Craiova, care ar urma să găzduiască Judecătoria și Curtea de Apel, va fi construit pe un teren cu o suprafață de aproape 8000 metri pătrați, situat pe Bulevardul Decebal. Deocamdată, totul este la stadiul de achiziție servicii proiectare, pentru care a fost organizată licitație”, a conchis  Săuleanu.

Valoarea proiectului a fost estimată la 160 milioane lei, cu TVA, fiind vorba despre o investiție a Companiei Naționale de Investiții, Palatul de Justiție Craiova fiind inclus în “Programul național de construcții de interes public sau social”.



1 COMENTARIU

  1. #1
    Junior
    Data de inscriere
     09-04-2014
    Mesaje
    59

    Să fie oare doar o simplă coincidență că avocații au început protestele tocmai când au aflat că se mută o parte din Judecătoria Craiova? Până atunci, nu au zis nimic de Palatul de Justiție…
    E un protest mascat, ei de fapt sunt deranjați că trebuie să facă deplasări între mai multe clădiri și le este greu, săracii de ei…

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.