DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Peste 100 de monede romane și podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, găsite în curtea unui doljean, au intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova, obiectele aflându-se, în prezent, într-un amplu proces de restaurare și conservare.

Potrivit președintelui CJ Dolj, Cosmin Vasile, obiectele au fost găsite de un localnic din comuna Pielești, în luna mai a anului trecut.

Acesta făcea săpături în grădina din curte, cu scopul amenajării unei piscine, dar a oprit lucrările în momentul în care a găsit o oală de ceramică plină cu monede.

„Imediat a anunțat autoritățile, iar vasul a fost preluat pentru expertiză de către specialiștii Direcției Județene pentru Cultură Dolj. A urmat un proces îndelungat de datare și stabilire a valorii obiectelor găsite, iar concluzia a fost aceea a unei descoperiri de o valoare excepțională. Consiliul Județean Dolj și-a dorit ca tezaurul să rămână în proprietatea județului, astfel că a respectat procedura legală de preluare în administrare. Astfel, zilele trecute, a fost efectuată plata recompensei stabilite prin lege pentru persoana care a făcut descoperirea, în cuantum de 45% din valoarea pieselor”, a explicat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Monedele romane și bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei, în următoarele luni.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.