Bugetul Craiovei, adoptat. Rămâne cum s-a stabilit!

Bugetul Craiovei, adoptat. Rămâne cum s-a stabilit!

2.418
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova, pe anul 2020, a fost adoptat, vineri, în cadrul unei ședințe extraodinare, de consilierii municipali. Aleșii locali ai PNL și cel din partea ALDE au votat împotrivă.

Consiliul Local a votat în unanimitate primul proiect de pe ordinea de zi, cel privind acordarea unui sprijin financiar financiar, în valoare de 13.800 lei/cuplu, pentru 10 cupluri infertile pentru efectuarea procedurii de fertilizare în vitro.

Mai multă ”independență financiară” pentru societățile și instituțiile de cultură 

Al doilea proiect, cel privind bugetul orașului pentru acest an, a generat câteva observații. Alesul Local din partea ALDE, Dumitru Mănescu, a apreciat că Secțiunea de Dezvoltare a ajuns la un nivel mulțumitor de 30% din buget, dar că speră la mai mare, pe viitor, respectiv unul de 40%. Acesta s-a arătat nemulțumit că subvențiile acordate societăților din subordinea municipalității ”este nociv pentru societățile în sine”. ”Nu le mai obligă să găsească soluții de dezvoltare, de modernizare, de rezolvare a problemelor pe care le au, a crizelor în care se găsesc, fiindcă știu că vine bugetul local și le rezolvă aceste probleme”. Acesta a indicat direct Regia de Transport în Comun (RAT). ”Am fost surprins că nivelul subvențiilor la RAT este mai mare decât nivelul veniturilor realizate de această societate”, a afirmat Mănescu.

De altfel, acesta a făcut referire și la instituțiile de cultură subordonate Primăriei Craiova, care ar sta la mila municipalității. ”Am observat că, practic, primăria le asigură aproape integral salariile și veniturile. Din cauza asta, nu simt nevoia să încerce să se modernizeze, să atragă cât mai mulți plătitori și trăiesc într-o stare de acalmie totală, fiindcă primăria le asigură tot ce au nevoie”, a apreciat alesul ALDE. Despre asta a făcut observații și consilierul liberal Adriana Ungureanu, care a salutat o decizie de restrângere a fondurilor alocate uneia dintre locașurile de cultură: ”în sfârșit s-a micșorat bugetul Operei Române Craiova!”, fiind de asemenea nemulțumită că, spre exemplu, în comparație cu Teatrul ”Colibri”, care își propune an de an să genereze venituri proprii, Opera doar consumă resurse, deși managerul se laudă cu numeroase spectacole importante. Ungureanu a cerut, în acest sens, să îi fie prezentate costurile pe care le-a avut această instituție cu organizarea spectacolului la care a fost invitată să susțină un recital Lara Fabian.

Genoiu: Înnoim parcul auto; va crește calitatea serviciilor!

Primarul Mihail Genoiu i-a răspuns consilierului Dumitru Mănescu, punctând că, referitor la subvențiile acordate RAT Craiova, ”peste tot în lume, transportul călătorilor este subvenționat”. ”Acest raport, calitate-subvenție, și calitate-preț, este într-adevăr o discuție, dar noi de abia am început programul de înnoire a parcului și așteptăm și ca societatea să crească foarte mult calitatea acestor servicii, ceea ce nu mă îndoiesc că se va întâmpla”, a spus edilul. ”Obiectivul principal al dezvoltării orașului se învârte în jurul acestui pol: transportul public în comun”. De altfel, acesta a vorbit despre o viitoare întâlnire, care va avea loc pe 5 martie a.c., cu factori de decizie europeni, în care primarul își va susține propunerea ca banii europeni pe axa financiară 2021-2027 să fie în totalitate distribuiți pe municipii proporțional cu populația din orașele respective. Potrivit edilului, Craiovei ar urma să îi revină 177 de milioane de euro.

Liberalul Florescu se împiedică de-o bancă

Și consilierul Marinel Florescu a cerut să vorbească pe marginea proiectului de buget, pe care l-a catalogat drept ”fără orizont”. Acesta a apreciat că sunt dispuse prea multe fonduri pentru unele societăți, în detrimentul altor obiective mai importante, ca de exemplu RAADPFL și spitalele subordonate municipalității. ”Trebuie să fac, în primul rând, o precizare: spații verzi nu înseamnă numai spații verzi, ci și parcarea subterană, Grădina Zoologică, cimitirele”, i-a replicat edilul. Acesta a mai precizat că, de când conduce orașul, ”nu se poate spune că RAADPFL a avut creșteri de buget”. ”În schimb, la Sănătate, e o creștere de la două milioane de lei, la 10 milioane, în trei ani”.

Nici cheltuielile prevăzute pentru parcarea subterană, pentru achiziționarea de mobilier urban sau toalete ecologice nu l-au satisfăcut pe consilierul Florescu. ”Văd că se alocă foarte mulți bani pentru montarea de bănci în oraș. S-a umplut orașul de bănci, te împiedici de ele prin oraș”, e de părere alesul municipal. La polul opus, i se pare mic bugetul pentru coșurile de gunoi. ”Sunt doar 30.000 de lei prevăzuți aici. Ar trebui mai multe coșuri de gunoi”, a opinat Marinel Florescu.

… Asta cer cetățenii

Tot ce ați spus dvs., despre gard viu, bănci, toate sunt solicitările cetățenilor. Noi nu avem alt rost decât să le asigurăm cetățenilor bunăstarea și comfortul în oraș. Nu este întâlnire cu cetățenii, pe unde merg prin cartiere, să nu se ceară gard viu, gard bordurat și bănci. (…) În sumele prevăzute, intră și achiziția de toalete ecologice, de care chiar este nevoie”, a mai afirmat Genoiu. Cât despre parcarea subterană, primarul a reamintit că obiectivul ”nu are caracter economic, ci unul social”: ”Dacă la un moment dat se va constata că aduce profit, automat se vor revizui tarifele. Scopul este de a asigura locurile de parcare, nu de a face profit. Practic, ea se automenține, așa cum prevede proiectul european”.

Toate amendamentele PNL – respinse

Flavius Sirop a anunțat că a depus un set de amendamente la proiectul de buget, denumit ”zece priorități pentru Craiova”, pe care le-a și menționat în timpul luării de cuvânt. Însă secretarul Primăriei Craiova, Nicoleta Miulescu, a cerut să anunțe și să explice că toate amendamentele au fost respinse încă din ședințele de comisii, fiind fără fundament legal.

Proiectul de buget al anului 2020 a trecut cu 21 de voturi ”pentru” și șase ”împotrivă”.

Tomograf, RMN și mai multe paturi în spitale

Executivul a mai primit observații de-a lungul ședinței extraordinare, în care, în total, au fost supuse votului 21 de proiecte. S-au găsit și cuvinte de apreciere. ”Mulțumesc că ați prevăzut bani (200.000 de euro, cofinanțare. Ministerul Sănătății urmează să suporte 80% din estimarea de 1 milion de euro, costul de achiziție al unui aparat de ultimă generație) pentru tomograful de la Boli Infecțioase. Dar sper să-l și luăm anul acesta, ca să putem ajuta craiovenii”, a afirmat Adriana Ungureanu, consilier PNL. Aceasta a cerut urgentarea punerii în funcțiune a RMULUI Spitalului ”Filantropia”, despre care a afirmat că a fost cumpărat în urmă cu un an. ”Nu a fost nici acum pus în funcțiune, și nici televizoarele în saloanele bolnavilor”, a mai punctat aceasta. Adriana Ungureanu a mai atras atenția că la Secția de Endocrinologie nu se mai fac analize hormonale, ”deoarece spun că nu au reactivi, iar suma prevăzută de noi la buget, pentru acești reactivi, este de 330.000 de euro. Noi dăm bani pentru asta, dar cred că acolo e ceva legat de management de nu ajung. Nu e corect ca bolnavii să plătească aceste analize”, a mai spus liberala. Totodată, aceasta a cerut suplimentarea numărului de locuri în această secție. ”Sunt doar 20 de paturi, care deservesc pacienți din județele Dolj și Olt”, explică Ungureanu.

Vizavi de RMN, a durat pentru că s-a creat o clădire care nu înseamnă efectiv o cameră, ci o clădire amenajată cu tot ceea ce trebuie, cu săli de așteptare, cu grupuri sanitare s.am.d.. (…) La ora aceasta este în așteptare branșamentul de la CEZ. Restul este terminat. (…) Față de tot ceea ce spuneți, o să rog conducerea spitalului să vă dea un răspuns scris”, i-a răspuns Mihail Genoiu.

Tariful pentru gunoi, tot mai mare

Un alt punct de pe ordinea de zi care a suscitat interes din partea consilierilor, a fost proiectul privind bugetul SC Salubritate, în contextul în care, la sfârșitul lunii ianuarie, CLM Craiova a adoptat o hotărâre pentru creșterea tarifului la gunoi, de la 1 februarie, însă reprezentanții Salubrității au impus majorarea în facturile consumatorilor cu data de 1 ianuarie, adică retroactiv. Executivul a comunicat însă că, într-un fel sau altul, banii cu pricina tot se vor regăsi în facturile cetățenilor.

 

 

 

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.