Călușari din toată Oltenia, spectacol inedit la Craiova

Călușari din toată Oltenia, spectacol inedit la Craiova

3.352
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

An de an, în săptămâna Rusaliilor, judeţul Dolj trăieşte din plin bucuria tradiţionalei întâlniri a cetelor de căluşari prin satele sale, dar şi la oraş unde, pe străzi, în pieţe şi târguri, căluşarii însoţiţi de clinchete de clopoţei şi strigătul inconfundabil de “hălăişa” împart pelin şi voie bună dar şi speranţa că răul ne va ocoli în toate.

Dansul ritualic al căluşarilor subliniază, fără tăgadă şi excepţii, monumentalitatea culturală a acestei exprimări arhaice cu structură complexă.

Întrupat prin sorgintea autentică şi curată a geniului popular transmis şi îmbrăcat în haina pură a tradiţiilor, împodobit cu adăugirile generaţiilor, Căluşul şi-a dăltuit lăcaş trainic în cultura noastră.

Devenit emblemă a identităţii culturale a românilor, Căluşul nu s-a pierdut, el este nu numai joc, “e rugă şi blestem, e un semn pe care îl dăm soarelui că suntem aicea, pe pământurile noastre…” (Ion Lăncrănjan, “Suferinţele urmaşilor”)

De ani buni, la Craiova , “Alaiul căluşului oltenesc” este expresie a împlinirii unei datorii sacre pentru valorificarea acestui monument arhaic al culturii populare, pentru menţinerea şi revigorarea lui.

Centrul Creației Populare Dolj

2 COMENTARII

 1. #1
  Insane
  Data de inscriere
   31-07-2007
  Locatie
   BlueSud
  Mesaje
  7520

  Calusul e un ritual magic.

 2. #2
  Member
  Data de inscriere
   04-03-2019
  Mesaje
  158

  O nimica toata….. Acum vin toti la colindat dupa bani nimic mai mult.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.