Când spune premierul că este posibil să renunțăm la mască în spațiul...

Când spune premierul că este posibil să renunțăm la mască în spațiul public

2.641
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Premierul Florin Cîţu a anunțat că după 1 iunie se poate discuta despre unele măsuri de relaxare, printre care restricțiile de noapte, dar nu și despre purtarea măștii. De asemenea, a mai precizat că funcţionarea restaurantelor ar putea să nu mai fie legată de rata de incidenţă. Și pentru toate acestea trebuie atins obiectivul principal: să fie vaccinați 5 milioane de români împotriva COVID-19 până la 1 iunie, a mai spus Florin Cîțu.

Șeful Guvernului a spus însă ferm că nu ia în calcul să renunţe la carantina de noapte în această perioadă, scrie Realitatea Plus.

„Cred că putem să discutăm după 1 iunie de unele măsuri de relaxare. Masca – nu cred că este momentul, în spaţiul public. (…) Putem discuta după 1 iunie și despre restricții de circulație (pe timp de noapte – n.red.), despre multe lucruri la care visam să le putem face”, a declarat Florin Cîțu, luni seară, la televiziunea publică.

Premierul a anunțat când este posibil ca masca de protecție să nu mai fie obligatorie.

„Dupa 60-70% (de oameni vaccinați – n.red.) putem să discutam de a scoate masca din spațiul public. Și nu suntem noi mai catolici decât papa, dar este ceea ce vedem că se întâmplă în alte țări”, a explicat Cîțu.

Premierul a vorbit și despre deschiderea restaurantelor la o treime din capacitate, indiferent de rata de incidență a infectărilor dintr-o anumită localitate, după 1 iunie.

„Putem să discutăm de evenimente unde oamenii sunt vaccinaţi, putem să discutăm de restaurante care, de exemplu, să nu mai fie legate de rata de incidenţă dacă tot personalul dintr-un restaurant este vaccinat. De exemplu suntem într-un municipiu sau într-un oraş în care avem o rată de vaccinare mai mare – putem să gândim măsuri care să ne spună că restaurantele nu mai depind de rata de incidenţă, rămân deschise cu 30%-40%. (…) Acum putem să vorbim de alt fel de turism în ţară dacă ne vaccinăm”, a mai spus Florin Cîțu.

Pentru ca toate acestea să se întâmple, Florin Cîțu spune că este nevoie ca până la 1 iunie să avem 5 milioane de români vaccinați împotriva COVID-19.

„Avem un obiectiv important la 1 iunie 5 milioane de persoane vaccinate. Pentru români trebuie să fie foarte clar că, dacă vrem să revenim la normalitate, să mergem din nou la restaurante, să mergem la concerte, să mergem la plajă, să mergem în vacanţe, trebuie să ne vaccinăm. Vom discuta despre toate aceste reguli după ce vom atinge….”, a mai afirmat premierul.

Întrebat dacă această ţintă este una realistă, Florin Cîţu a răspuns că „e foarte realistă. Calculul este simplu. Am comandat dozele şi ne-am asigurat că avem dozele ca să avem cinci milioane de persoane vaccinate la 1 iunie, în al doilea rând am creat capacitatea, astăzi putem să vaccinăm 120 de mii de persoane pe zi, avem această capacitate. Astăzi s-au vaccinat 81.000 (luni, 26 aprilie – n.red.)”.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.