CAO a primit prima tranșă de bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii de...

CAO a primit prima tranșă de bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Dolj

1.138
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Compania de Apă Oltenia (CAO) a obținut primii bani, finanțare europeană, pentru implementarea celui mai mare proiect din estul Europei care vizează investiții de peste 450 milioane de euro în infrastructura de apă și canalizare de pe aria de operare, conform unui anunț al Companiei. Este vorba despre „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020”.

Investițiile cuprinse trebuie să asigure un grad apropiat de 100% de acoperire cu servicii centralizate de apă și apă uzată în zona de operare, rezultatul direct fiind îmbunătățirea condițiilor de viață a populației județului în procent de peste 50% – beneficiari direcți fiind 355.405 locuitori. Astfel, este prevăzută continuarea procesului de extindere și reabilitare a infrastructurii realizate în etapa 2007 – 2013 în 23 de localități din județul Dolj, respectiv Craiova, Cârcea, Malu Mare, Breasta, Bucovăț, Ghercești, Mischii, Pielești, Șimnicu de Sus, Ișalnița, Coțofenii din dos, Calafat, Maglavit, Băilești, Poiana Mare, Piscu Vechi, Rastu Nou, Cerăt, Bechet, Ostroveni, Călărași, Dăbuleni și Plenița.

Practic, proiectul continuă seria de investiții derulate anterior în acest domeniu, în județul Dolj. Pe 14 mai 2019 a fost semnat contractul de finanțare între S.C. Compania de Apă Oltenia S.A. și Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management POIM, iar pe 17 martie 2020, la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, a fost semnată decizia de finanțare a proiectului, cu o valoare totală de peste 445 milioane de euro.

În acest moment putem spune că am intrat în posesia primei tranșe, mai exact a fost aprobată prima cerere de rambursare, care presupune recuperarea sumei de 4,06 milioane lei – aproximativ 1 milion de euro, sumă pe care Compania a virat-o deja Consiliului Județean Dolj în vederea despăgubirii persoanelor expropriate de pe traseul aducțiunii Izvarna II și pentru obținerea documentației necesare procedurilor de expropriere”, a precizat directorul general al Companiei de Apă Oltenia, Alin Șuiu.

O componentă majoră a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj o reprezintă investiția strategică “Reabilitare și extindere aducțiune fir II Isvarna-Craiova”, obiectiv de investiție de utilitate publică ce constituie varianta de asigurare a deficitului de apă, cât și asigurarea calității apei pentru Municipiul Craiova și localitățile de pe parcursul conductei de aducțiune din județul Dolj și județul Gorj. Lucrările prevăzute sunt reabilitarea conductei de aducțiune pe o lungime de 27, 402 km; extinderea conductei de aducțiune pe o lungime de 96,418 km; amenajarea incintei de captare Isvarna și o stație nouă de hipoclorit. Putem vorbi astfel de un „culoar” în lungime de 123 km lungime și 20 de metri lățime, care traversează 9 UAT din județul Gorj și 6 UAT din județul Dolj vizat de exproprieri.

Potrivit reprezentanților CAO, proprietarilor afectați de exproprieri, Compania a virat deja Consiliului Județean Dolj – instituția care se ocupă de întreaga procedură de expropriere – suma de 4,10 milioane lei. În vederea recuperării acestor bani, dar și a altor sume cheltuite pentru întocmirea unor studii și documentații necesare în implementarea proiectului, a fost transmisă către Ministerul Fondurilor Europene, care are calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AMPOIM), prima Cerere de Rambursare, în valoare de 4.063.940 lei. Cererea însoțită de documentele justificative a fost verificată, s-a constatat că sumele cheltuite se încadrează în categoria celor eligibile, astfel că a fost aprobată, banii fiind restituiți Companiei de Apă Oltenia.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.