Cariera fotbalistului Cosmin Contra

Cariera fotbalistului Cosmin Contra

2.327
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Fostul mare fotbalist roman Cosmin Marius Contra s-a nascut la Timisoara, pe 15 decembrie 1975. Primii pasi in lumea fotbalului au fost legati, asa cum probabil era firesc, de una din echipele de renume ale Timisoarei: Politehnica.

Se spune ca primul meci din Liga 1 in care a jucat titular Cosmin Contra, in echipa de pe Bega, a fost cel contra formatiei UTA Arad, in februarie 1994.

Cosmin Contra – evolutia la echipele de club

In anii urmatori, Contra a intrat pe teren sub culorile unora din cele mai importante cluburi europene de fotbal: Dinamo, Alaves, AC Milan, Atletico Madrid, Bromwich si Getafe.

Din ianuarie 1996, Contra a jucat la clubul Dinamo Bucuresti, iar dupa 3 sezoane se transfera la Deportivo Alaves. Calitatile de fundas dreapta ale lui Contra au ajutat echipa spaniola sa ajunga in finala Cupei UEFA din sezonul 2000-2001.

Anul 2001 a fost unul de exceptie pentru fotbalistul roman. Declarat cel mai bun fotbalist al anului din Romania, Cosmin Contra a fost inclus cu onoare in echipa ideala conceputa de UEFA, in urma meciului de senzatie Alaves – Liverpool, incheiat cu scorul de 4:5. Cariera sa de fotbalist cunoaste o evolutie ascendenta, iar prezenta sa in randul unora dintre cele mai cunoscute echipe de club din Europa a demonstrat valoarea acestui mare jucator.

Iubitorii pariurilor sportive au remarcat deja actuala calitate de ambasador Mozzart Bet a lui Cosmin Contra, ca recunoastere a indelungatei experiente fotbalistice si carierei cladite la cele mai importante cluburi de fotbal de pe continentul european.

In vara anului 2001, Contra s-a transferat la AC Milan, unde a jucat pana in toamna anului 2002. Urmeaza apoi o etapa importanta in cariera lui Cosmin Contra: transferul la Atletico Madrid – o echipa de club importanta si de renume in fotbalul european. Doua sezoane a evoluat la Atletico, demonstrand certe calitati fizice, intuitie si talent pe teren. Urmatoarea etapa in traseul carierei lui Cosmin Contra a fost echipa britanica West Bromwich Albion, unde in perioada 2004 – 2005 a jucat in cinci meciuri.

Au urmat cinci sezoane alaturi de celebra echipa spaniola Getafe, unde Contra a fost titular in perioada 2005 – 2010. Unul dintre cele mai reusite meciuri ale lui Contra a fost partida din sferturile de finala ale Cupei UEFA, cand Cosmin Contra a jucat contra puternicii formatii germane Bayern Munchen.

Cosmin Contra a demonstrat talent, daruire si profesionalism pe tot parcursul competitiei, iar unul dintre meciurile de neuitat a fost cel in care a si inscris, impotriva grecilor de la AEK Atena.

Sub tricoul lui Getafe, Contra a jucat de doua ori in finala Cupei Regelui, in sezoanele 2006-2007 si 2007-2008, desi au fost doua infrangeri, in meciurile cu Sevilla si Valencia. Evolutia excelenta in Spania a reprezentat o epoca de succes pentru fotbalistul roman.

In Liga 1 (Romania), Cosmin Contra a jucat in aproape 160 de meciuri si a inscris 12 goluri, in Primera Division (Spania) a jucat 178 meciuri si a marcat 8 goluri, in Seria A (Italia) a participat la 29 de meciuri si a marcat 3 goluri, iar in Premier League (Anglia) a fost titular in 5 meciuri, fara sa inscrie.

Cosmin Contra si-a terminat cariera ca fotbalist la clubul sau de suflet – FC Timisoara, in anul 2010. Meciul festiv, care a marcat retragerea marelui fotbalist, a fost jucat contra echipei Unirea Urziceni, incheiat la egalitate, scor 1:1.

Cosmin Contra in nationala Romaniei

Participarea la echipa nationala a Romaniei a fost mereu o datorie de onoare pentru Cosmin Contra, care a jucat in 73 de partide si a inscris de 7 ori. A facut parte din echipa tricolorilor la Campionatele Europene din 2000 si 2008.

Meciul de debut la Nationala a avut loc in data de 24 aprilie 1996, contra echipei Georgiei, meciul fiind castigat de reprezentativa Romaniei cu scorul de 5:0.

Purtand cu mandrie tricoul nationalei Romaniei, Cosmin Contra a jucat in Campionatul European din 2000 in meciuri de fotbal din Belgia si Olanda si de asemenea la Campionatul European din 2008 din Austria si Elvetia.

Ultimul meci al lui Contra ca jucator al nationalei a fost meciul impotriva Albaniei, in luna septembrie 2010, partida de calificare la EURO 2012.

Cariera lui Contra ca fotbalist a demonstrat mult talent, munca asidua, ambitie si dorinta de succes, seriozitate si profesionalism. Fiecare meci al lui Contra sub culorile tricolorului Romaniei a reprezentat mereu garantia unei evolutii frumoase, motivate de dorinta de victorie.

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.