Cartofi fără chimicale pentru forțarea creşterii şi fără amidon, la export în...

Cartofi fără chimicale pentru forțarea creşterii şi fără amidon, la export în Polonia

7.340
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Primii cartofi albi timpurii sunt pe drum către Polonia. Nu s-au folosit chimicale în cartofi pentru forțarea creşterii după cum spun producătorii.

În Calafat, județul Dolj, peste 4000 de fermieri cultivă în pământ, cartofi albi timpurii. Marfa va merge la export în Polonia. Se pare că fermierii aleg să trimită la export cartofii pentru că străinii plătesc bine.

„Anul acesta la un hectar am avut o producție de 18 tone, da degeaba avem cantitate dacă nu avem și preț în România. Nu este normal ca noi să ducem cartofi la export, dar ce mai este normal în România. Noi în loc să promovăm produsele noastre ne axăm pe cele aduse din import și le facem super reclamă. Eu am reușit să vândă până acum 8 tone de cartofi cu 2 lei kilogramul și sunt extrem de mulțumit. Până la urmă și noi trebuie să scoatem profit, iar dacă doar așa se poate ne conformăm“, a precizat Cristian Stancu, fermier.

Zilnic în străiniătate pleacă zeci de tiruri pline cu cartofi la 2 lei kilogramul. Cartofii nu conțin amidon şi sunt lăudați de producătorii din comuna Călăraşi din Dolj pentru calitatea mărfii.

„Cartofii noștri românești sunt mai buni ca ceo aduși din străinătate și nu conțin amidon. Anul acesta avem producție mare, dar nu reușim să vindem în România, iar din această cauză am făcut contracte și am dat marfa polonezilor. Cumpără de la noi cu 2 lei kilogarmul, iar ei vând mai departe dublu sua triplu, dar de cât să rămânem cu marfa nevîndută ne descurcăm cum putem. Ei vin aici în zonă, iar dacă facem un calcul noi nu avem nicio cheltuială în plus“, a precizat un fermier din localitatea Călărași.

Suntem pe locul patru în Europa la consumul de cartofi. Specialiştii spun că un român mănâncă 70 de kilograme pe an.  Ion Tudor, inginer, a spus că „polonezii au contracte cu alte ţări şi ei scot mult mai târziu cartofii, cu o lună în urma noastră, la noi fiind timpurietate vin şi iau de la noi. Anul acesta suprafața de cartofi cultivată a crescut cu o sută de hectare față de anul trecut, de la 350 de hectare la 450 de hectare“



2 COMENTARII

  1. #1
    Newcomer
    Data de inscriere
     07-04-2018
    Mesaje
    15

    Este vrajala pentru prosti asta. Fara chimicale gasesti foarte putine, doar alea de si le pun in gradini pentru ei. Cine se ocupa de comert foloseste fel si fel se solutii pentru o dezvoltare si coacere rapida/timpurie, sa iasa repede cu ele pe piata cand este pretul mai mare. Nimeni nu asteapta sa se faca la timp. Daca se asteapta la timp, iasa toti odata si pretul ar fi prea mic. Asta se intampla de 15-20 de ani in Romania si de tarani, care au gasit stimulente pentru a iesi repede pe piata. Bio este la ala de iasa peste o luna cu adevarat, nu la comercianti. Doar prostavanii mai pun botul ca ce fac taranii este bio. Asta se intampla cu toate legumele si fructele in general.

  2. #2
    Member
    Data de inscriere
     22-11-2006
    Mesaje
    125

    Aia de vand pe marginea drumului sunt cei mai periculosi, au pret de oras si pretind ca e natural dar ei dau cu ingrasaminte chimice ca la nebuni

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.