DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Casa Memorială Amza Pellea din Băilești, județul Dolj, va reprezenta, începând cu data de 7 aprilie, un nou capitol important în patrimoniul cultural al României.  

Reprezentanții Consiliul Județean Dolj anunță că porțile Casei Memoriale „Amza Pellea” vor fi deschise, oficial, în data de 7 aprilie, chiar de ziua de naștere a marelui actor.

Anul trecut, Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, a realizat lucrări de renovare a Casei Memoriale „Amza Pellea” din Băilești, locuință construită în anul 1908 care dispune de arhitectură caracteristică începutului de secol XX.

Astfel, au fost realizate lucrări de reparații la acoperiș, refacere tencuieli interioare la pereți și tavane, refacere instalație electrică.

De asemenea, s-au executat lucrări de hidroizolație, gen de lucrare tehnică folosită cu predilecție în cazul imobilelor monument istoric. Au fost efectuate lucrări pentru refacerea tencuielilor exterioare avându-se în vedere, totodată, și refacerea tuturor elementelor decorative exterioare. Stucaturile care nu au putut fi conservate au fost refăcute prin realizarea unor mulaje. De asemenea, a fost înlocuită tocăria la uși și ferestre, identică cu cea originală, s-a executat branșamentul imobilului la rețeaua de apă și canalizare a municipiului Băilești, cât și alte lucrări specifice.

Fiecare dintre încăperile casei găzduiește câte o expoziție în memoria actorului și aduce în fața celor care trec pragul atât obiecte personale, afișe de filme, cât și o colecție cu arme-recuzită.

Totodată, aici va fi expus și premiul obținut de Amza Pellea la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru interpretarea din filmul „Osânda”, medalia „Jubileul promoției de aur a teatrului românesc 1956-2006”.

Autoritățile județene anunță că deschiderea oficială a Casei Memoriale Amza Pellea este programată pentru data de 7 aprilie 2024, iar toți cei interesați sunt invitați să se alăture în acest moment pentru a sărbători viața și opera unuia dintre cei mai iubiți și respectați actori români.

Duminică seara, începând cu ora 20.00, în Parcul Tineretului din Băilești va avea loc proiecția filmului „Nea Mărin miliardar”.

În seara anterioară desfășurării evenimentului de inaugurare, pe esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova vor fi proiectate către cer lumini tip laser, tot în memoria marelui actor român.

De asemenea, sâmbătă seară, este programat și evenimentul „In Memorian Amza Pellea”, manifestare culturală de înalță ținută al cărei prezentator va fi actorul Mircea Rusu, directorul Teatrului Național din București.

Cei prezenți, spun organizatorii, vor avea parte de o serie de surprize, de prezența pe scenă a unor personalități marcante ale teatrului și filmului românesc, precum Rodica Mandache, Victor Rebengiuc, Oana Pellea, momente muzicale puse în scenă de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Oltenia interpretând arii din coloanele sonore din filme reprezentative în care a jucat Amza Pellea: Osânda, Un comisar acuză, Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul, Nea Mărin Miliardar. De asemenea, pe scenă va fi prezent și maestrul Nicolae Voiculeț, la nai, Sergiu Cioiu, Andrei Păunescu.

În sala de spectacol se va intra în limita locurilor disponibile, iar invitațiile se pot ridica de la Casa de bilete a Teatrului Național ”Marin Sorescu”, începând de marți, 2 aprilie.

 Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.