Cât de importantă este INTEGRAREA cu blândețe a copilului la creșă sau...

Cât de importantă este INTEGRAREA cu blândețe a copilului la creșă sau la grădiniță. Carmen Paraschivu, reprezentant Clubul Montessori Craiova: „Dacă forțezi, riști o traumă pe termen lung”

8.064
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Integrarea cu blândețe a copilului în noul mediu, respectul față de nevoile emoționale ale acestuia și acomodarea treptată a celui mic la grădiniță, toate acestea sunt aspecte de bază pentru ca micuțul să nu sufere traume pe termen îndelungat, o spune Carmen Paraschivu, o tânără care a reușit să aducă, în urmă cu trei ani, conceptul Montessori la Craiova. 

Ca perioadă de timp, acomodarea diferă de la un copil la altul. Sunt micuți care se desprind de părinți în câteva zile, în timp ce la alții poate dura chiar și câteva săptămâni.

„Noi primi un copil, cam la două săptămâni, în funcție de cât durează acomodarea. Nu primim mai mulți copii în perioada de acomodare. Această etapă, ca perioadă de timp, diferă de la un copil la altul. Am avut un caz, la noi, când o mămică a stat o lună cu băiețelul. Acesta a fost ritmul lui. Nu am vrut să îl forțăm în niciun fel. Încet și sigur. Chiar dacă sunt cazuri în care acomodarea durează un pic mai mult, copilul nu mai are probleme, ulterior. Nu rămâne cu traume”, spune Carmen.

Atunci când acomodarea la grădiniță se face forțat, copilul poate suferi o traumă pe termen îndelungat. Cel mic trebuie să știe foarte clar când părintele pleacă.

„La noi vin tot mai des copii care îmi bat la poartă în urma unor experiențe traumatizante. Acomodarea forțată este frecventă și devine periculoasă pentru copil. Riști o traumă pe termen lung, riști ca acel copil să nu mai vrea pur și simplu să intre în nicio instituție școlară. Avem o fetiță care a venit de la o grădiniță unde acomodarea s-a făcut forțat. Se desprinde ușor, dar mult mai greu față de un copil care nu a mers nicăieri anterior și ai căror părinți ascultă sfaturile noastre. Este important să nu dispari fără să îi spui copilului, mai ales când vorbim de copii sub trei ani, care nu au conceptul spațiului. Dacă tu ca părinte dispari, copilul nu știe unde te-ai dus. Dacă dispari fără să îi comunici, este o traumă pentru cel mic”, continuă tânăra antreprenoare povestea.

La Clubul Montessori Craiova, această perioadă de acomodare înseamnă zile pe care copilul și părintele le petrec împreună în timpul activităților educaționale.  

„Acomodarea, la noi, presupune câteva zile în care copilul vine cu părintele pentru a se face trecerea, transferul de încredere de la părinte, la educator. Să învețe ceea ce se întâmplă acolo, să cunoască mediul în care urmează să intre, după care, în funcție de cum reacționează copilul, părintele pleacă. Copilul este însă informat. Chiar dacă rămâne plângând îi spune că se va întoarce să îl ia. Când copilul vede că mama sau tatăl vine să îl ia, acesta prinde încredere și nu o să mai plângă”, mai spune Carmen.

Foarte importantă, pentru liniștea părinților, este și transparența, mai ales când vorbim despre cluburi educaționale private.

„Ceea ce mi se pare mie că lipsește în multe grădinițe din Craiova, din mediul privat, de fapt din cluburi educaționale, că nu avem multe grădinițe acreditate, este lipsa transparenței. Una se promite, alta se face. În relația cu părintele copilului, se impune să fii cât mai transparent”, completează tânăra.

Activitatea pe care Carmen  o desfășoară, în Craiova, alături de echipa sa, este pentru aceasta o provocare zilnică. Nu puține au fost cazurile când i s-a reproșat că are tarife mari, explicându-le părinților de ce este nevoită să ajungă la acele sume.

„De trei ani derulăm activitatea. Este o provocare zi de zi. Am auzit fel și fel de păreri, existând părinți cărora li se pare că suntem foarte scumpi. Aceștia nu iau în calcul un lucru foarte important. Este adevărat că sunt și cluburi pentru copii mult mai ieftine decât noi, dar este vorba despre o dimensiune a spațiului care se reflectă în chirie. Și de un număr de copii pe care îl introduci în spațiul respectiv. Într-un spațiu unde eu am 20-25 de copii maxim, iar alte cluburi au 40, automat chiria se împarte diferit.  Eu am un educator la cinci copii, la grupa mare am un educator la șapte copii. Automat, costurile sunt diferite. Părinții trebuie să țină cont de aceste aspecte”, consideră Carmen Paraschivu.

Toate activitățile derulate în cadrul centrului respectă conceptul Montessori, celor mici oferindu-li-se posibilitatea să devină independenți și să prindă încredere în ceea ce pot face singuri.

„De la 8.00 la 9.00, îi primim și învățăm salutul de dimineață, de la 9.00 la 9.30 mișcarea pentru a începe ziua în forță. Urmează activitățile liber alese de ei, în zona de concentrare, fiecare copil lucrând cu materialele dorite și pregătite pentru acea zi. La 10.00 avem o gustare de fructe, apoi ieșim afară și facem activitatea de grup. Afară stăm până aproape de prânz. Urmează masa, somnul și apoi, din nou, activități liber alese. În fiecare zi ieșim afară, chiar și când este zăpadă”, mai menționează reprezentanta clubului educațional.

Carmen a adus conceptul Montessori în Craiova prin organizare unor ateliere. Ideea a prins și astfel a reușit să pun bazele acestui club educațional. Tânăra nu a renunțat însă nici la ateliere, venind de această dată în ajutorul copiilor cu vârste cuprinse între 1,5 și 3 ani.

„Atelierele sunt, anul acesta, pentru grupa 1,5-3 ani. Când am început, foarte puțini cunoșteau acest concept și erau sceptici. Prin ateliere, ma-am gândit să introducem conceptul. Atelierele sunt atipice. Timp de 50 de minute fac o activitate, în fiecare săptămână alegând câte o arie de dezvoltare. Ei participă la activitate dar au și libertatea să exploreze tot spațiul. Le arăt cum să lucreze și apoi devin observator. Intervin doar dacă cel mic îmi cere ajutorul. Sunt cinci în cadrul unui ateliere, iar programările le facem cam cu o lună înainte. Marți și miercuri facem ateliere pentru grupa 1,5-3 ani. M-am gândit la ei pentru că această grupă de vârstă este defavorizată din punct de vedere al activităților”, încheie Carmen Paraschivu.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.