Conducerea CJ Dolj reclamă situația de la frontiera Bechet: ”S-au scos...

Conducerea CJ Dolj reclamă situația de la frontiera Bechet: ”S-au scos multe milioane de euro, dar investiţii nu au făcut de niciun fel”

4.224
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Consiliul Județean (CJ) Dolj a votat, în şedinţa de marţi, pentru închirierea, pentru o perioadă de 5 ani, a unei clădiri de circa 340 mp în Portul Bechet, cu suma de 11,55 lei/mp/lună + TVA, de la SC AEP GIURGIU PORT SA, în vederea desfăşurării activităţii Poliţiei de Frontieră şi Biroului Vamal Bechet.

Hotărârea a venit în contextul în care, spune preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, firmele care au realizat activitatea de transbordare cu bacul, pe Dunăre, între Bechet şi Oreahovo, Bulgaria, „doar au ridicat o barieră, pentru că deţin terenul în zonă” și au avut profit multe milioane de euro, dar nu au făcut nicio investiţie la punctul de trecere a frontierei de la Bechet.

De 3 ani, firma SPET (SC Spet Shipping SA Bucureşti, care realiza, din 1993, activitatea de transbordare n.r.) a intrat în faliment şi, practic, a dispărut din acest port şi a rămas numai CJ Dolj, care, conform hotărârii de Guvern din 1993, trebuia să asigure închirierea unor spaţii pentru biroul vamal şi pentru poliţia de frontieră. În aceste condiţii, credem că din acest moment punctul de frontieră trebuie să revină statului român, fie prin MAI, fie prin Ministrul de Finanţe”, a declarat șeful administrației dljene.

Ion Prioteasa a mai spus că situaţia a fost prezentată reprezentanţilor Cabinetului premierului, pentru că ”de multe ori ne-am ruşinat de situaţie, venind din Bulgaria, pentru modul în care arată această zonă din care s-au scos multe milioane de euro, care au fost luate de firmele care au lucrat acolo şi investiţii nu au făcut de niciun fel”. ”Noi am stat de vorbă cu cei care sunt deţinătorii clădirii şi le-am făcut şi propunerea de a cumpăra clădirea cu totul ca, în felul acesta, devenind proprietari, să putem face o investiţie acolo. În acest sens am dorit să discutăm cu conducerea acestei societăţi, care a aparţinut unei asociaţii de graniţă, dar s-a privatizat între timp şi aparţine acum omului de afaceri Nicolae, de la Giurgiu, şi nu este de acord să vândă acest spaţiu„, a afirmat Ion Prioteasa.

Deşi podul Calafat-Vidin a fost deschis de mai mulţi ani, pentru trecerea graniţei româno-bulgare prin Dolj, punctul Bechet-Oreahovo rămâne în continuare foarte solicitat în mod special de TIR-uri, dar şi de cei care merg în Grecia şi preferă să treacă cu ferry-boat-ul pe la Bechet, a mai declarat Prioteasa. „Din păcate acum mai este un singur ferry-boat şi acesta este al Bulgariei şi aici Ministerul Transporturilor trebuie să găsească o soluţie să facă o licitaţie pentru un ferry-boat românesc, pentru că se pierd nişte bani în această zonă. Acolo există o barieră unde se plăteşte o sumă de 25 de euro pe care îi ia firma de la Giurgiu, pentru că e terenul lor în continuare, până la Dunăre, şi nu fac altceva decât să ridice o barieră. Banii ăştia ar putea să fie luaţi de autoritatea publică locală, de primăria Bechet, care din când în când, când ajung acolo, mai trimit nişte oameni să mai facă curăţenie„, a mai afirmat Ion Prioteasa.

Conform hotărârii votate de CJ Dolj, referitor la reparaţiile curente necesare bunei funcţionări a spaţiului închiriat, SC AEP GIURGIU PORT S.A. şi-a dat acordul favorabil, iar pentru recuperarea cheltuielilor efectuate, face precizarea că CJ poate subînchiria spaţiile excedente.

În baza unei hotârâri a CJ Dolj din 2003, administraţia judeţeană vira lunar Consiliului Local Bechet o redevenţă de 8.000 de dolari echivalent în lei, în condiţiile în care SC Spet Shipping SA Bucureşti achita la rândul ei Consiliului Judeţean Dolj suma de 12.000 de dolari conform prevederilor contractului de asociere nr 6187/1993. Începând cu luna iunie 2013, când s-a dat în folosinţă podul Calafat-Vidin şi traficul prin punctul de trecere al frontierei Bechet-Oreahova a mai scăzut, SC Spet Shipping SA Bucureşti nu a mai achitat lunar consiliului judeţean echivalentul în lei a sumei de 12.000 de dolari, motivând că societatea a înregistrat pierderi.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.