Craiova preia exemplul Clujului: Cetățenii vin cu idei pentru dezvoltarea urbei, iar...

Craiova preia exemplul Clujului: Cetățenii vin cu idei pentru dezvoltarea urbei, iar primăria plătește pentru realizarea lor

15,182
7
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(4 voturi, media: 4.50)

Bugetare participativă! Asta vrea să introducă municipalitatea din Bănie, în premieră, din acest an, pentru a-i implica pe craioveni în dezvoltarea orașului. Exemplu este luat de la Cluj, care face asta de anul trecut. Practic, primăria pune la bătaie un buget, împărțit pe mai multe componente, iar craiovenii decid pentru ce trebuie cheltuiți banii.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a anunțat vinerea trecută, în cadrul dezbaterii proiectului de buget pe 2018, că va fi introdus un nou capitol, respectiv bugetarea participativă. „Începând cu anul 2018, Primăria Craiova își dorește o participare activă a cetățenilor, prin idei și proiecte, în luarea unor decizii cu privire la viitorul investițiilor ce vor fi implementate de către municipalitate și considerate a fi prioritate pentru cetățeni. Astfel, va fi demarat programul bugetare participativă”, a anunțat edilul Craiovei.

Pentru punerea în practică a inițiativei, municipalitatea craioveană alocă 900.000 de euro, pentru susținerea financiară a șase proiecte câștigătoare, pentru următoarele categorii: infrastructură stradală – alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale; infrastructură culturală și educațională; amenajare spații publice – mobilier urban, iluminat public; amenajare spații verzi și locuri de joacă; mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației; oraș digital.

Campania va debuta pe 1 august și se va derula vreme de o lună pe o platformă online, unde craiovenii își vor depune ideile de proiecte. Sunt admise exclusiv propunerile persoanelor fizice, cu vârsta de peste 18 ani, cu domiciliul în Craiova. „Este vorba de proiecte ale cetățenilor, care sunt persoane fizice. Nu ne adresăm societăților, ONG-urilor, ci strict cetățenilor”, a subliniat Mihail Genoiu.

Unlterior, în perioada 1 septembrie – 14 octombrie, proiectele sugerate vor fi analizate. Cele care vor fi declarate eligibile vor intra la votul cetățenilor, în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie. Pe 30 noiembrie, vor fi afișate cele șase proiecte câștigătoare. „La sfârșitul anului, vom avea cele mai bune șase proiecte, pe care le vom da spre execuție în 2019. Bineînțeles, cu pașii de rigoare: cu studiu de proiectare, execuție”, a precizat primarul Genoiu.

*************

La Cluj, locul unde s-a implementat pentru prima dată ideea bugetării participative, inițiativa s-a dovedit a fi roditoare: cetățenii au venit cu 338 de propuneri. Cele mai multe – 83 – au fost depuse la categoria privind traficul. Totuși, propunerea care a primit cele mai multe voturi a fost aceea de transformare a unei școli gimnaziale într-un complex educațional. O alta a fost semaforizarea intersecțiilor cu indicatoare luminoase, alimentate cu acumulatori solari. De altfel, anul acesta, Primăria Cluj-Napoca va investi 100.000 de euro pentru reabilitarea unui parc, idee care a fost susținută cu peste 200 de voturi (capturi foto https://bugetareparticipativa.ro/).

7 COMENTARII

 1. #1
  0-day Member
  Data de inscriere
   11-02-2018
  Mesaje
  1

  Olae… povesti nemuritoare marca pesede. Astia au planurile lor, si anume de a fura, nicidecum sa faca ceva bun pentru tara, ce sa mai zic sa faca ce spun cetatenii, sau sa tina cont de ce spun ei. Au un drum bine trasat de la dady condamnatul…

 2. #2
  VIP User
  Data de inscriere
   03-10-2005
  Mesaje
  4733

  Extraordinar de utila stirea. Deci va avea loc “pe o platformă online”, dar nu spuneti explicit care.

 3. #3
  0-day Member
  Data de inscriere
   11-02-2018
  Mesaje
  1
  Citat Mesaj initiat de alleks
  Extraordinar de utila stirea. Deci va avea loc “pe o platformă online”, dar nu spuneti explicit care.

  Pe pagina de facebuci a pesedeului sau poate chiar a vodkutei

 4. #4
  Ami
  Spammer
  Data de inscriere
   17-09-2012
  Locatie
   Craiova
  Mesaje
  2314
  Citat Mesaj initiat de alleks
  Extraordinar de utila stirea. Deci va avea loc “pe o platformă online”, dar nu spuneti explicit care.

  Dacă ar fi fost deja proiectată, creată și prezentată, cu siguranță nu ratam ”detaliul”. Deocamdată, știm ceea ce am scris.

 5. #5
  Member
  Data de inscriere
   23-11-2012
  Mesaje
  199

  Perfect plan ! O mica MARE diferenta :ce primar a avut si are Clujul si ce PRIMAT a avut si are Craiova !

 6. #6
  Member
  Data de inscriere
   11-02-2006
  Mesaje
  145

  stati linistiti , e doar o alta modalitate de a fura banii publici , ghici din ce partid vor fi cistigatorii proiectelor ?

 7. #7
  0-day Member
  Data de inscriere
   11-02-2018
  Mesaje
  1
  Citat Mesaj initiat de tibi_9
  ghici din ce partid vor fi cistigatorii proiectelor ?

  Care proiecte ? Pentru 2018 “proiectul” lui goguta pesedeul ar fi sa reabiliteze cladirea liceului Carol, care se chinuie de ani de zile, dar si acum s-a anulat licitatia am vazut. Deci…. Pot fura linistiti pe maruntisuri gen asfaltari de rahat, schimbare de banci, tomberoane, etc. a pretul de zeci de ori mai mare decat cel real.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.