DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Una dintre cele mai frumoase clădiri ale Craiovei, un loc ce respiră povești și istorii ale secolului trecut, este pe cale să devină un veritabil punct de atracție pentru români și străini. Casa Dianu sau Școala de Artă „Cornetti”, cum este cunoscută de către craioveni, a fost consolidată, restaurată și va fi inclusă în circuitul cultural și turistic, odată cu transformarea ei în Muzeul Cărții și Exilului Românesc.

Investiția a fost posibilă printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, implementat de Consiliul Județean (CJ) Dolj în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Casa Dianu a fost construită la începutul secolului al XX-lea, în stil eclectic, specific caselor boierești de la acea vreme, pentru a servi ca locuință familiei magistratului Dumitru Dianu. Clădirea este una dintre puținele care păstrează aproape integral elemente de arhitectură și de interior din perioada în care a fost ridicată. De-a lungul timpului, aici au funcționat diverse instituții – birourile administrative ale Filarmonicii, organizația orășenească Frontul Plugarilor și Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti”.

În 2013, imobilul a ajuns în proprietatea CJ Dolj, iar din 2016, se află în administrarea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Din toamna acestui an, printr-un demers comun al celor două instituții, Casa Dianu va avea o nouă funcționalitate, aceea de Muzeu al Cărții și Exilului Românesc, unic în țară.

Muzeul va adăposti valoroase colecții de cărți, arhive și alte bunuri care au aparținut unor personalități marcante ale culturii românești, aflate în exil: colecția donată de academicianul Basarab Nicolescu, manuscrise şi documente ale lui Mircea Eliade, donaţiile academicienilor Dan Berindei şi Dinu C. Giurescu, dar şi manuscrisele şi corespondenţa provenind din biblioteca lui Vintilă Horia de la Madrid, o importantă colecţie de carte cu profil ştiinţific şi religios donată de Institutul pentru Studii Transdisciplinare în Știință, Spiritualitate, Societate – IT4S şi, de asemenea, arhiva lui Paul Barbăneagră, respectiv Leonid Mămăligă, ultimii doi reprezentanţi de marcă ai exilului românesc din Paris.

Manuscrise și alte documente ce au aparținut academicianului Ștefan Ștefănescu, lui Cicerone Poghirc, Andrei Șerban ori Romulus Vulpescu completează colecțiile Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

De asemenea, în patrimoniul instituției, se află arhivele Cenaclului de la Neuilly, înființat la iniţiativa lui Leonid Mămăligă, care a reunit reprezentanți ai intelectualităţii româneşti din exil, precum Basarab Nicolescu, Mircea Eliade, Monica Lovinescu, Vintilă Horia, Ștefan Lupașcu, Horia Stamatu sau Ioan Petru Culianu.

„Este un proiect frumos, un proiect drag nouă, celor de la Consiliul Județean. Acest edificiu va găzdui Muzeul Cărții și al Exilului Românesc, o nouă instituție, pe care o înființăm în cadrul acestui demers în valoare totală de 5 milioane de euro, derulat cu finanțare europeană obținută prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Consiliul Județean s-a implicat în proiect și din punct de vedere financiar, cu o contribuție de 600.000 de euro, reprezentând cofinanțarea și cheltuielile neeligibile.

Îmi face plăcere să pot spune că, în acest caz, constructorul a menținut un ritm bun, astfel că acest obiectiv a fost finalizat într-un termen scurt, iar rezultatele, așa cum se poate constata, sunt de o calitate deosebită.

În plus, trebuie menționat faptul că lucrările nu au fost deloc ușoare. Ele au implicat multă migală și pot să spun că s-au păstrat detaliile originale de arhitectură, inclusiv foița de aur, iar 97 la sută dintre elementele de tâmplărie au fost restaurate și recondiționate. Întreg ansamblul reflectă fidel modul în care edificiul a fost construit, la începutul secolului trecut, și veți vedea că, pe fațada imobilului, încă se păstrează inițialele proprietarului Tache Dianu. Ne-am propus să redăm comunității clădirea exact așa cum marele boier din Bănie a conceput-o și a edificat-o.

Mă bucur că putem să le oferim craiovenilor și țării, în definitiv, un obiectiv extraordinar, un adevărat monument de arhitectură. Printr-o inițiativă unică la nivel național, un demers pe care colegii de la Biblioteca Județeană l-au gândit, s-a reușit aducerea la Craiova a colecțiilor unor scriitori renumiți, ale unor mari oameni de cultură, colecții care vor fi adăpostite în Muzeul Cărții și al Exilului Românesc”, a declarat Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj.

Lucrările, care au fost finalizate și urmează să fie recepționate, au o valoare totală de aproximativ 22,7 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 19,8 milioane de lei. Proiectul este implementat de CJ Dolj în cadrul Axei Prioritare 5 a POR 2014-2020 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Prin aparatura și tehnica de ultimă generație cu care va fi dotat, dar și prin sălile de expoziție, concerte, multimedia, respectiv spațiile de lectură, cercetare sau petrecere a timpului liber, Muzeul Cărții și Exilului Românesc se înscrie în galeria unora dintre cele mai moderne și dinamice instituții.

 

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.