Craiova: Sute de arbori din zona Calea București, sub securea RAADPFL. Ce...

Craiova: Sute de arbori din zona Calea București, sub securea RAADPFL. Ce spun reprezentanții primăriei

3.442
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Reprezentanții Primăriei Craiova sunt acuzați de faptul că, pentru lucrările de reabilitare ce vor fi efectuate pe Calea București, vor tăia sute de arbori. În replică, administrația locală susține că se vor avea în vedere doar acei copaci ce reprezintă un pericol pentru populație și că acțiunea de tăiere va fi efectuată treptat. 

Pentru realizarea acestui obiectiv, RAADPFL Craiova a solicitat aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj, în documentul respectiv fiind trecuți 288 de arbori situați pe aliniamentul stradal și din zonele laterale ale Bvd. Calea București din Craiova, tronsonul cuprins între km 0 și Cartierul Lăpuș.

APM Dolj nu a fost de acord cu o asemenea solicitare, moment în care RAADPFL Craiova a reanalizat situația și a redus numărul arborilor ce urmează a fi puși la pământ, la 221. Nici cea de-a doua adresă trimisă către APM Dolj nu a primit însă un răspuns favorabil, anunță senatorul Cosmin Poteraș.

În replică, reprezentanții Primăriei Craiova spun că au cerut tăierea „arborilor care devin un pericol pentru populație, din cauza stării precare de sănătate. Chiar dacă RAADPFL a considerat că ar trebui îndepărtați și arborii care sunt înclinați sau care nu sunt de esență tare, nu vom purcede la extragerea acestora decât în momentul în care aceștia nu vor mai putea fi salvați. RAADPFL a precizat că un număr aproximativ de 220 de arbori urmează a fi extrași de pe Calea București, dar “etapizat, în decurs de mai mult timp”.

„Referitor la avizul emis de Agenția pentru Protecția Mediului Dolj, suntem în măsură să facem următoarele precizări:

Legea nr. 24/2007 privind reglementările și administrarea spațiilor verzi în intravilanul localităților prevede următoarele:

– conform art. 8 alin. 1: administrarea spațiilor verzi proprietate publică este exercitată de administrațiile publice locale și de alte organe împuternicite în acest scop.

– conform art. 12 alin. 3: proprietarii și administratorii de spații verzi sunt obligați să asigure măsurile privind siguranța persoanelor care pot fi afectate de ruperile și desprinderile arborilor și elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare.

Agenția pentru Protecția Mediului Dolj ne-a transmis că, în ceea ce privește arborii cu stare de sănătate alterată și pericol de prăbușire nu este necesar avizul și că responsabilitatea tăierii acestora, conform prevederilor legale, ne revine în totalitate”, au menționat reprezentanții Primăriei Craiova.

Aceștia au mai precizat că lucrările care se vor efectua pe Calea București nu vizează trotuarele pe care se află amplasați arborii, așa cum nu vizează nici partea carosabilă, deoarece acestea au fost reabilitate în urmă cu cinci ani, pe fonduri europene.

„Lucrările de reabilitare din acest an se vor axa exclusiv pe refacerea spațiilor verzi din scuarul de pe mijlocul bulevardului și a spațiilor verzi din grădinile blocurilor, pe repararea scărilor și trotuarelor și/sau aleilor din zona blocurilor, pe introducerea cablurilor în subteran, pe amenajarea de spații de recreere, dar și pe reabilitarea locurilor de joacă. În acest sens, în perioada imediat următoare, toate aceste modificări vor fi supuse unor proceduri de dezbatere publică. De asemenea, regulamentul pentru fațadele blocurilor de pe Calea București, care se află în lucru, va fi supus dezbaterii Consiliului Local”, conchid reprezentanții Primăriei Craiova.

Si reprezentanții Primăriei Craiova au trimis fotografii în care apar arbori bătrâni și spun că reprezintă un real pericol pentru cetățeni.

În privința fotografiilor în care se observă copaci sănătoși, autoritățile locale spun că sunt marcați pentru a fi „monitorizați permanent”.

 



1 COMENTARIU

  1. #1
    De-al casei
    Data de inscriere
     23-05-2008
    Mesaje
    282

    Iisuse! Pai si asa se respira greu.

    Faza tare:

    Pasul 1. Tai vegetatia.
    Pasul 2. Dai vina pe dioxidul de carbon.
    Pasul 3. Introduci taxa pe poluare.
    Pasul 4. Plantezi copaci cu sute de mii de euro ( care te costa cateva mii, diferenta o folosesti pentru campanie, propaganda, prostirea natiunii etc. ) si te lauzi ca ai salvat situatia si ceri sa fi votat din nou.

    Clasa politica, du-te dracu!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.