DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Creșele vor fi preluate în sistemul de educație național, iar procedura trebuie să fie gata până la 1 octombrie, a anunțat, vineri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu a menționat, după ședința de guvern, că s-a stabilit preluarea tuturor creșelor în sistemul de educație și că există o serie de prevederi prin care acest lucru este posibil.

Se poate face această trecere la solicitarea autorităților locale, prin decizia inspectoratelor școlare și a unităților de învățământ preșcolar.

„Inspectoratele școlare vor finaliza acest proces de preluare până la data de 1 octombrie 2021, cu informarea Ministerului Educației. Finanțarea va fi asigurată de la bugetul de stat. A fost calculat și aprobat costul standard per preșcolar, per copil în creșă, în valoare de 15.000 de lei per copil în creșă. Este mai mult decât dublu față de costul standard per copil în grădiniță. Este un cost standard care deja este mai mare decât costul standard per elev”, a declarat ministrul.

Dacă autoritățile locale nu cer arondarea în sistemul de învățământ, creșele rămân instituții publice cu subordonare locală, dar finanțarea va fi asigurată tot de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației.

„Autoritățile administrației publice locale vor putea contribui la suplimentarea acestei finanțări, dar finanțarea de bază va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației. Este o schimbare importantă care pregătește integrarea învățământului la nivelul educației timpurii”, a conchis ministrul Educației.

Autorităţile administraţiei publice locale pot contribui la suplimentarea finanţării acestora.

„Şi in acest caz, inspectoratele scolare asigură coordonarea metodologică a respectivelor creşe”, se arată în proiectul Ordonanței de Urgență.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.