Cula Izvoranu din Brabova a primit banii pentru reabilitare

Cula Izvoranu din Brabova a primit banii pentru reabilitare

5,314
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5.00)

Cula Izvoranu-Geblescu, din Brabova, este gata de reabilitare. Consiliul Județean (CJ) Dolj și Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Vest Oltenia au semnat, astăzi, contractul de finanțarea a investiției care prevede consolidarea, restaurarea și dotarea clădirii-monument istoric pentru a deveni muzeu. Valoarea financiară este de 4,5 milioane de lei. 

Aflată la circa 30 de kilometri distanță de Craiova, Cula Izvoranu se află în prezent într-un stadiu avandat de degradare. Potrivit directorului ADR S-V Oltenia, se presupune că a fost construită în perioada 1780-1790, apoi a fost vândută în anul 1841 familiei Geblescu. Pe linie directă, a rămas moștenitorilor lui Constantin Geblescu. În anul 1950 a intrat în patrimoniul statului și a ajuns într-o starea avansată de degradare pentru că, în acea perioadă, a fost folosită nu ca muzeu, ci ca să se depoziteze produse agricole.

De-a lungul timpului foarte mulți oameni de cultură au tras semnale de alarmă, pentru că în județul Dolj nu mai erau decât două construcții civile de tip ”culă”, respectiv la Brabova și la Cernătești. Aceste construcții sunt specifice balcanilor, în special Serbiei, Albaniei, Muntenegrului și părții de nord a Dunării, zona Oltenia și Muntenia. Dar, în mod special în Oltenia sunt construcții de genul acesta tip turn de apărare, de observare, de retragere. Cula de la Brabova e gata să se prăbușească, e o clădire care datează din jurul anilor 1800, și mai există doar încă una, la Cernătești, pe care o s-o reabilităm. Acolo am primit bani și pentru o porțiune de 5 km de drum, adică să le punem cu adevărat în valoasre, fiindcă sunt monumente istorice de categoria A, deci de interes național. Așa arătăm că nu suntem aici de 20 de ani, arătăm că știm să prețuim și ce s-a construit acum câteva sute de ani”, a afirmat Ion prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

În scurtă vreme, dau asigurări autoritățile, va fi semnat și contractul de finanțare pentru cea de-a doua culă, a Cernăteștilor. ”Acum, se află în avizare la Ministerul Dezvoltării, probabil în două săptămâni ne vom întâlni să semnăm și acest contract”, a precizat Marinela Bogheanu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia. ”Este o perioadă intensă pentru POR, s-au semnat foarte multe contracte de finanțare la nivelul regiunii. În Dolj, s-au semnat 50 de contracte de finanțare, în valoare de 51 de milioane de euro, dintre care suma cea mai mare a fost semnată cu Consiliul Județean Dolj, pe cele trei investiții și, iată, azi, semnăm cu CJ cel de-al treilea contract de finanțare. De asemenea, am mai semnat cu Consiliul Local Băilești pentru Parcul Balasan și 46 de contracte pentru micro-întreprinderi, în valoare de 7 milioane de euro. Togt azi sosesc și alte 14 micro-întreprinderi, vom semna în continuare contracte”, a declarat șefa ADR din Oltenia.

Potrivit primarului comunei Brabova, Virgil Pleșea, pentru comunitatea locală ”este un moment deosebit” vestea semnării contractului pentru reabilitarea acestui monument, cu atât mai mult cu cât va fi pusă la dispoziția publicului. ”Acest obiectiv a fost revendicat de a treia generație a familiei Geblescu, care acum locuiește în Monaco, Franța. Familia a venit, a văzut-o (cula n.r.) și a câștigat pe Legea 10 mai multe terenuri arabile și păduri, dar clădirile, inclusiv sediul actual al ptimăriei comunei, care a aparținut acestor boieri, au rămas la noi, le-am câștigat în instanță”, spune Virgil Pleșea.

Termenul de finalizare a proiectului este de 46 de luni de la data semnării contractului de finanțare, adică de azi, 2 august 2017.

1 COMENTARIU

 1. #1
  Insane
  Data de inscriere
   31-07-2007
  Locatie
   BlueSud
  Mesaje
  6866

  Cu un milion de euro o dai jos pe aia si faci 2 la fel identice

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.