DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Peste 80 de doljeni au ajuns la spital, în doar o săptămână, cu boală diareică acută, cei mai mulți dintre pacienți fiind copii cu vârste până la un an.  

Conform situaţiei DSP Dolj, afecţiunea a fost depistată direct în unităţile spitaliceşti sau la medicii de familie.

Cele mai multe cazuri au impus internarea în spital.

„În cadrul activităţii de supraveghere şi control a BDA care se desfăşoară la nivel naţional în perioada 1 iunie – 31 octombrie, în săptămâna 26/2024, în judeţul Dolj au fost diagnosticate 83 cazuri cu BDA, din care 18 de medicii de familie. Au fost internate în spital 74 de cazuri, din care 34 infirmate şi 40 confirmate: 36 cu etiologie neprecizată, 4 cu etiologie precizată – 2 Rotavirus, 1 Giardia şi 1 alţi agenţi. Nu s-au înregistrat decese la grupa de vârsta <1an. Nu s-au raportat cazuri suspecte de sindrom hemolitic uremic (SHU). Grupele de vârstă cele mai afectate au fost 0-1 ani (26 cazuri), 1-4 ani (25 cazuri) şi 15-64 ani (13 cazuri). La nivelul laboratoarelor din judeţ s-au lucrat un număr de 713 probe, din care 263 coproculturi (4 pozitive – 2 Rotavirus şi 2 alţi agenţi) şi 450 ex. coproparazitologice (2 pozitive – Giardia)”, arată DSP Dolj.

Odată cu venirea sezonului estival, crește și numărul cazurilor de boli diareice acute.

Pentru a preveni bolile diareice acute, trebuie respectate reguli stricte de igienă și conduită:

Una din cele mai importante măsuri este spălarea mâinilor în mod frecvent.

Respectarea unui regim alimentar echilibrat.

Verificarea calității apei potabile.

Consumul de suplimente pe bază de probiotice.

Fructele și legumele trebuie spălate temeinic.

Evitarea consumului bucatelor insuficient tratate termic.

Evitarea consumului de lapte nepasteurizat.

Pentru a preveni contaminarea altor membri ai familiei, trebuie dezinfectată temeinic toaletele și menținerea strictă a igienei.

Când călătoriți este indicat să nu consumați apă neîmbuteliată. Evitați consumul de carne insuficient gătită, pește, fructe de mare, salate de crudități dacă nu cunoașteți condițiile în care au fost preparate.

 

 Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.